Imprimare

Ministrul Sanatatii, acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese

 Ministrul Sanatatii este acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, dar si de infractiuni de coruptie in fosta sa calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania, derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Cepoi este in situatia de a-si pierde pozitia de ministru daca se va ajunge la o decizie definitiva care sa confirme acuzatiile, transmite Guvernul, care a luat act de existenta actiunii ANI in ceea ce il priveste pe dr. Vasile Cepoi.

"Acuzatiile sunt grave si este absoluta nevoie de clarificarea acestora in cel mai scurt timp. Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere, in acest caz. Daca se va ajunge la o decizie definitiva in acest caz, care sa confirme acuzatiile care au fost aduse in acest moment, domnul Vasile Cepoi isi va pierde pozitia de ministru in Guvernul Romaniei. Guvernul Romaniei are tot interesul ca astfel de situatii sa fie lamurite si finalizate cu un verdict clar, pentru a nu exista nicio suspiciune cu privire la credibilitatea activitatii sale", arata o informare de presa a Guvernului Romaniei.

Ministrul ar putea actiona in judecata Agentia Nationala de Integritate

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii sustine ca participarea sa in proiectul la care ANI face referire nu este un secret, subiectul fiind dezbatut in presa la finele anului 2011. Cepoi e de parere ca ANI a incalcat principiul confidentialitatii.

"Ma consider sanctionat de catre ANI, in mod nejustificat, deoarece imaginea mea a fost afectata iremediabil inainte de a se pronunta un verdict in acest sens. Din aceste considerente imi rezerv dreptul de a actiona in justitie ANI pentru afectarea imaginii publice si neacordarea prezumtiei de nevinovatie. Am respectat intotdeauna legea atat in calitate de medic, cat si in functiile pe care le-am detinut in administratia publica locala si centrala. Atunci cand nu am stiut interpreta legea am consultat specialistii in domeniul juridic, asa cum s-a intamplat si in acest caz. Nu am nimic de ascuns si, ma voi prezenta, fara rezerve, la institutiile abilitate pentru a-mi prezenta si sustine punctul de vedere", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, de catre Vasile Cepoi, in calitate de fost Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, Ministru al Sanatatii, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii de ANI.

Potrivit dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

Ministrul a fost informat pe 12.05 2011, respectiv pe 09.08.2012 despre declansarea procedurii de evaluare, iar pe 03.09.2012 s-a prezentat la sediuni ANI alaturi de avocatul sau pentru a lua la cunostinta cele din dosar, dar si pentru a depune un punct de vedere.

Ministrul Sanatatii, acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese

Vasile Cepoi a detinut, in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi, functiile de Director executiv (in perioada 27.03 – 25.05.2009) si Director coordonator (26.05.2009 – 16.08.2010). Incepand cu 08.09.2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atributiile si responsabilitatile specifice functiei publice de conducere vacante de Director executiv. Ulterior, la 04.11.2010, acesta a fost numit in functia publica de conducere de Director executiv al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in urma unui concurs. Vasile Cepoi a detinut aceasta functie pana la data numirii in functia de Ministru al Sanatatii.

Conform ANI, in urma evaluarilor demarate la data de 27.04.2011, s-au constatat urmatoarele:

- indicii privind posibila savarsire de catre Vasile Cepoi, in calitate de fost Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, Ministru al Sanatatii, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie.

Potrivit ANI, Cepoi a participat in calitate de Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania, derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

191.726 lei - suma obtinuta de dr. Cepoi si sotia sa in urma proiectului

In cadrul proiectului amintit, actualul ministru a indeplinit urmatoarele calitati:
- Manager de proiect (numit in functie la data de 01.09.2010 si inlocuit din functie la 26.10.2010);
- Director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare (in perioada 01.12.2010 – 05.12.2011);
- Trainer audit calitate (in perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 si 01.10.2011 – 31.03.2012).

Ulterior, actualul ministru impreuna cu sotia sa au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia Amfiteatru si de la partenerii: Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr. T. Popa” Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L. Beneficiul patrimonial obtinut de Cepoi, impreuna cu sotia sa, in cadrul acestui proiect este de 191.726 Lei (aprox. 42.440 €).

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ministrul-sanatatii--acuzat-abuz-serviciu-conflict-interese_6055/

lauff lautf laurf