Imprimare

88,5% dintre romani vor acces la medicamente de ultima generatie

88,5% dintre romani cred ca pentru bolile grave ar trebui sa poata fi tratati cu medicamente noi, de ultima generatie, conform sondajului de opinie efectuat de catre institutul IMAS Marketing si Sondaje. Mai mult decat atat, conform aceleiasi cercetari de piata, peste jumatate dintre cei intervievati – 56,9% - ar fi de acord sa plateasca pretul integral al unor medicamente ieftine in schimbul compensarii unor medicamente scumpe.

„Sondajul scoate in evidenta faptul ca oamenii isi doresc sa poata beneficia de medicamente de ultima generatie si chiar sa plateasca in plus la sanatate, daca in felul acesta ar creste accesul la aceste medicamente. Din pacate, in Romania, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din 2008. In Marea Britanie si Germania, de exemplu, pacientilor li se ofera acces imediat la tratamentele de ultima generatie. In alte state europene, perioada de asteptare variaza de la 88 la 392 de zile. In acest moment, romanii sunt ultimii in clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste 5 ani de asteptare, speranta de viata a romanilor fiind cea mai mica din Europa, cu peste 6 ani mai mica decat media din Uniunea Europeana”, afirma Almin Adzovic, presedintele Local American Working Group (LAWG).

Aproape jumatate dintre romani prefera medicamente originale

In ceea ce priveste preferinta pentru tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4% dintre romani ar prefera sa cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu exista echivalent terapeutic, protejate de brevet) si doar 17% opteaza pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale caror brevete au expirat).

De asemenea, 82% dintre respondenti recunosc ca medicamentele noi sunt importante pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Sondajul de opinie releva, de asemenea, gradul de intelegere pe care romanii il au in legatura cu accesul la medicamente noi si cine este autoritatea care se ocupa de acest lucru in Romania. Astfel, 36,6% dintre cei inclusi in sondaj stiu ca lista de medicamente compensate este actualizata de Guvern.

Lista de medicamente ar trebui actualizata odata la un an

Totodata, 34,2% dintre respondenti cred ca ar fi bine ca lista sa fie actualizata o data la un an, urmati de romanii care cred ca o datala 6 luni - 23,7% sau ori de cate ori apare un medicament nou – 23,6 %.

„Cercetarea desfaturata de IMAS pentru LAWG ne arata inca o data ca ingrijirea sanatatii se gaseste pe primul loc al agendei individuale a publicului roman. Pe masura ce creste gradul de informare, creste si nivelul de aspiratii in privinta serviciilor si produselor medicale. Optiunea fundamentala a publicului roman este pentru produse de calitate, inovative, la nivel european. Romanii fac sacrificii pentru ingrijirea sanatatii si cer decidentilor sa le respecte optiunile”, afirma Alin Teodorescu, director general IMAS.

Sondajul de opinie a fost desfaturat in luna august de catre institutul de sondare a opiniei publice IMAS, la cererea LAWG, la nivel national, pe un numar de 1036 respondenti, cu o marja de eroare de 3%.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/88-5-romani-acces-medicamente-ultima-generatie_6059/

lauff lautf laurf