Pharma Forum Bucuresti: 150 de medicamente noi vor intra pe listele de compensate si gratuite
Aproximativ 150 de medicamente noi asteapta sa fie introduse pe lista celor gratuite sau compensate, a afirmat joi secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conf. dr. Alexandru Rafila, in cadrul conferintei Pharma Forum Bucuresti.
Cea de-a cincea editie a Pharma Forum Bucuresti, organizata de Pharma Business Solutions sub patronajul Colegiului Farmacistilor din Romania, a reunit, la finele saptamanii trecute, peste 600 de farmacisti din Capitala si judetele adiacente.
Secretarul de stat Alexandru Rafila a declarat ca „pacientii au dreptul sa beneficieze de medicamente noi”, subliniind ca acest lucru se va intampla progresiv, in functie de posibilitatile de finantare. Potrivit oficialului, aproximativ 150 de medicamente noi asteapta sa fie introduse pe lista celor gratuite sau compensate inca din 2008. Rafila a apreciat ca pana la sfarsitul anului anumite produse vor fi introduse pe lista.
„Introducerea lor necesita o evaluare din punct de vedere profesional si transparent pentru ca trebuie sa raspunda unor criterii de eficacitate, dar trebuie sa tinem seama si de posibilitatile de finantare.”, a mai spus Alexandru Rafila. Secretarul de stat si-a exprimat speranta ca odata cu inceputul noului an bugetar sanatatea sa beneficieze de fonduri mai consistente si in cativa ani sa se ajunga la un procent de 6% din PIB.
Pharma Forum Bucuresti a reunit farmacisti si reprezentanti ai autoritatilor, care au avut ocazia sa dezbata pe marginea celor mai importante probleme care marcheaza astazi activitatea farmacistului modern, precum noua lege a sanatatii, managementul stocurilor si lipsa de lichiditati, dar si platile intarziate in tranzactiile comerciale, cardul de sanatate si reteta electronica.
In prima sesiune, seria discutiilor a fost deschisa de moderatorul consacrat al evenimentului, Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, care a adresat un cuvant de bun venit participantilor si invitatilor. In asentimentul presedintelui CFR s-a declarat si ministrul secretar de stat, Conf. Dr. Alexandru Rafila, care a reprezentat Ministerul Sanatatii (MS) la lucrarile Forumului, si care i-a asigurat pe participanti de faptul ca MS sprijina activitatea medicala si farmaceutica, noua lege a sanatatii urmarind acest deziderat.
Presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, a abordat tema accesului pacientului roman la terapii inovative, subliniind faptul ca autoritatile trebuie sa recunoasca importanta si valoarea medicamentelor inovatoare, iar accesul pacientilor la medicamentele noi ar trebui sa fie o prioritate a autoritatii medicale.
Noua tendinta in farma: servicii orientate catre pacient
In cadrul conferintei a fost reanalizat sistemul farmaceutic aflat din nou in schimbare. Conf. Dr. Farm. Doina Draganescu a subliniat ca premiza practicii farmaceutice actuale trebuie sa o constituie serviciile farmaceutice orientate catre pacient.
Ideea a fost intarita si cu ocazia prelegerii sustinute de directorul Primula Officinalis, dr. farm. prim. Aurora Toma, care plasa farmacia comunitara intre eticul profesiunii farmaceutice si comercialul activitatii farmaciei comunitare. intr-un alt registru, mai stiintific, s-a plasat si interventia Prof. Dr. Farm. Victoria Harjau si s.L. Dr. Mircea Harjau, cadre universitare la Facultatea de Farmacie a UMF „Carol Davila”, care au abordat tema tehnologiilor si sistemelor farmaceutice moderne.
In cadrul sesiunii „Informatizarea sistemului de sanatate” au fost reluate discutiile pe tema implementarii SIUI, a retetei electronice, cu plusurile si minusurile prescrierii ei, a cardului de sanatate – „buletinul” pacientului. Medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Dr. Marius Filip, a reliefat importanta introducerii retetei electronice in toate structurile care furnizeaza servicii medicale, chiar daca este vorba despre cabinete de medicina primara, farmacii sau unitatii spitalicesti.
Caracterul stiintific al evenimentului a fost subliniat de lucrarile expuse in ultima sesiune a evenimentului, lucrari sustinute de: S.L. dr. farm. Andreea ARSENE, – "Rolul farmacistului in consilierea pacientului varstnic. Terapii antiaging"; Prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa - "Antibioticoterapia: implicarea farmacistului in ameliorarea calitatii vietii pacientului cu infectii"; Prof. dr. av. Gheorghe Piperea, Piperea&Asociatii – "Aspecte de bioetica in studii clinice".