Imprimare

4.000 de retete falsificate. Prejudiciile sunt de 1,6 milioane lei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 4.000 de retete medicale falsificate au fost emise in cazul prejudiciului de 1,6 milioane de lei produs bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sustine Nicolae Andrei Solomon, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, citat de Agerpres. Totodata, el a mentionat ca pe unele dintre aceste retete falsificate figurau si nume de persoane decedate.

"Din datele dosarului au rezultat mai multe moduri de operare. Unul dintre aceste moduri consta in faptul ca farmacistii luau legatura cu anumiti medici, iar in schimbul unor sume de bani emiteau anumite retete falsificate. Prin retete falsificate trebuie inteles faptul ca persoana respectiva nu solicita medicamentul respectiv si nu urma acel tratament. Farmacistul introducea retetele falsificate in gestiunea farmaciei, iar farmacia le trimitea spre CNAS, care deconta suma respectiva", a explicat Nicolae Andrei Solomon.

Sumele decontate variau intre 30% si 100% din valoarea retetei. Pentru activitatea lor, farmacistii obtineau un bonus la salariu, intrucat cresteau vanzarile in mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse intre 3% si 5% din valoarea respectivei retete.

Nicolae Andrei Solomon a mentionat ca procurorii Parchetului Capitalei au audiat, din luna martie pana in prezent, peste 700 de persoane in numele carora farmacisti si medici au emis retete medicale false.

El a spus ca acest caz a pornit de la un denunt facut de un angajat. Procurorul a afirmat ca in primul mod de operare, respectiv in cazul retetelor falsificate, medicamentele ramaneau in stocul farmaciei si nu erau neaparat vandute, unele inlocuiau alte medicamente expirate. Potrivit procurorului, retetele false erau diferite medicamente, in functie de specialitatea medicului respectiv.

"Astazi avem rezultatul unei actiuni concertate a politistilor si procurorilor bucuresteni, care in urma unor activitati complexe desfasurate timp de mai bine de un an au reusit astazi sa puna in executare 26 de mandate de aducere si au efectuat sase perchezitii", a spus Ciprian Dumitras, seful Serviciului de Presa al Politiei Capitalei.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si politisti din cadrul DGPMB - Serviciul de Investigatii Criminale au efectuat sase perchezitii domiciliare in Capitala, fiind vizati medici si farmacisti care au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete medicale.

Potrivit Parchetului Capitalei, la actiune au participat noua procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si 65 de politisti din cadrul DGPMB, fiind executate 26 de mandate de aducere.

"Activitatea infractionala a constat, in principal, in fraudarea de catre mai multi medici si farmacisti a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, cauzandu-se un prejudiciu de aproximativ 1.600.000 lei", sustin anchetatorii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/4.000-de-retete-falsificate.-Prejudiciile-sunt-de-1_6-milioane-lei_17828/

lauff lautf laurf