Imprimare

Amenzi de 66.000 de lei aplicate ambulantelor din opt judete

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a organizat o serie de verificari a ambulantelor aflate in misiune, impreuna cu Politia Rutiera si Inspectoratul de Situatii de Urgenta. Actiunile de verificare, care au fost realizate in opt judete ale tarii alese aleator, s-au desfasurat in perioada 20 septembrie - 5 octombrie 2012.

Ca urmare a verificarilor, reprezentantii politiei, dar si inspectorii din directiile de sanatate publica au aplicat amenzi de aproximativ 66.000 de lei. Sanctiunile au fost aplicate indeosebi conducatorilor auto pentru ca atat conducatorii, cat si sefii de echipaje fie nu au purtat centura de siguranta, fie nu au asigurat cu centura de siguranta pacientii transportati.

Totodata, patru servicii de ambulanta dintre care doua servicii private au fost sanctionate cu amenzi de cate 10 000 de lei fiecare pentru ca ambulantele aflate in misiune nu erau dotate corespunzator prevederilor legale (OMS 1092/2006) pentru tipul de ambulanta.

Servicii de ambulante private, amendate pentru dotari necorespunzatoare

Au mai fost sanctionate si patru servicii de ambulanta, dintre care doua private, pentru faptul ca nu erau dotate conform prevederilor legale in vigoare. De asemenea, un spital a primit o amenda de 10.000 de lei intrucat ambulanta utilizata in interventii nu era dotata corespunzator.

"Am demarat, impreuna cu Politia Rutiera si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta o serie de controale care au avut in vedere respectarea regulilor de circulatie, a echipamentelor utilizate in actiunea de urgenta si a dotarilor ambulantelor angajate in misiuni de urgenta. Neregulile frecvente constatate au fost cele cu privire la lipsa centurii de siguranta de catre conducatorul auto sau de catre pasagerul aflat in cabina ambulantei, ambulante dotate necorespunzator pentru tipul lor si personal care nu a respectat prevederile legale privind utilizarea echipamentului. Atrag atentia ca vom continua aceste controale inopinate si in perioada urmatoare", a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Verificarile au fost realizate in judetele: Bihor, Brasov, Braila, Cluj, Ialomita, Tulcea, Galati, Mures - si in municipiul Bucuresti.

Arafat vrea ca toate fondurile sa poata fi utilizate pana la sfarsitul anului 

Subsecretarul de stat a solicitat, de asemenea, directiilor de sanatate publica si unitatilor sanitare din subordinea Ministerului Sanatatii situatia fondurilor alocate pentru investitii, care nu au fost cheltuite pana in prezent.

"Vrem sa stim ce bani nu ati reusit sa cheltuiti pentru a fi redirectionati acolo unde este nevoie astfel incat toate fondurile sa poata fi utilizate pana la sfarsitul anului. Urmarim eficientizarea modului de cheltuire a fondurilor, nu dorim sa ramanem cu fonduri neutilizate la 31 decembrie", a spus Arafat in aceeasi intalnire cu reprezentantii DSP-urilor.

Incepand de anul viitor, toate medicamentele si materialele sanitare utilizate in cele 63 de UPU finantate de la bugetul de stat si in serviciile de ambulanta urmeaza sa fie achizitionate centralizat, prin licitatie, de catre Ministerul Sanatatii.

Astfel, se urmareste obtinerea unor preturi de achizitie mai bune avand in vedere achizitia unei cantitati mai mari de produse, dar si controlul cheltuielilor din unitatile de primiri urgente. Ultimele controale au evidentiat unele diferente de preturi destul de semnificative la achizitionarea produselor de acelasi tip, dar in spitale diferite.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Amenzi-de-66.000-de-lei-aplicate-ambulantelor-din-opt-judete_17827/

lauff lautf laurf