Imprimare

Romania, printre tarile care nu au finantat un screening pe hepatita

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Europeana a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (ELPA) considera ca hepatita C este o problema grava, dar subestimata in Romania. Un raport european arata ca peste 750 de mii de romani ar putea suferi de aceasta afectiune. Pana in prezent, tara noastra nu a finantat un screening pentru depistarea hepatitei C. Intr-o situatie similara se mai afla si Lituania. 

"Stim ca in Romania avem o incidenta de 3,4% a hepatitei C in populatie. Virusul recunoaste si transmiterea verticala, astfel ca aceasta problema de sanatate publica trebuie rezolvata in primul rand prin depistarea corecta a numarului de cazuri. O prima categorie care trebuie testata este femeia gravida", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

Acesta a explicat ca in cazul hepatitei C putem vorbi inclusiv de sanse de vindecare a pacientilor. Din cauza faptului ca aceasta afectiune nu are simptome clare, multe infectii raman nedescoperite pe o perioada de ani de zile sau chiar decenii.

Trebuie alocate fonduri pentru screeningul in hepatita

"Insistam in continuare ca hepatita sa fie considerata o problema de sanatate publica nu doar la nivel verbal, ci concret. Este important sa fie alocate fonduri pentru screening, pentru prevenire si pentru tratament", a tinut sa precizeze Nicoleta Iacob, reprezentanta Asociatiei Nationale a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Presiuni asupra guvernului roman fac inclusiv membrii Aliantei Europene a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, care au solicitat infiintarea unui comitet de experti care sa dezvolte strategii pe termen scurt, mediu si lung ce pot avea in vedere cele mai stringente probleme legate de aceasta boala.

"Este important ca Guvernul Romaniei sa actioneze cat mai curand posibil si sa imbunatateasca diagnosticarea, informarea si accesul la tratament. Aceste masuri nu doar ca vor salva vieti, dar vor reduce si costurile pentru tratamentul intr-o faza avansata a bolii si vor avea un impact economic pozitiv daca o parte semnificativa a populatiei va fi sanatoasa in loc sa se imbunatateasca", a explicat Achim Kautz, vicepresedinte al ELPA.

Un studiu realizat in Romania evidentiaza ca cele mai multe persoane cu hepatita C sunt in Moldova si cele mai putine in Transilvania si Banat. Acelasi studiu a aratat ca cele mai multe cazuri sunt in rural si mai putine in urban.

Durata de asteptare, satisfacatoare pentru o boala cronica cu evolutie lenta

In ceea ce priveste listele de asteptare, acestea s-au diminuat considerabil la nivelul Bucurestiului, unde un pacient asteapta mai putin de un an pentru a intra in program.

"Printr-un mare efort al Comisiei de Hepatita de la nivel national, aceasta lista de asteptare a scazut foarte mult. Si atunci pacientul nu mai asteapta ani de zile pentru o terapie ci asteapta cateva luni, ceea ce intr-o masura oarecare este satisfacator pentru o boala cronica cu evolutie lenta. La nivel national insa, mai exista probleme cu unele case judetene de sanatate care trimit foarte greu dosarele la Bucuresti", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Adriana Motoc, medic infectionist in cadrul Spitalului Clinic "Dr. Victor Babes" din capitala.

Un element important in succesul terapiei este aderenta pacientilor la tratament, dar si relatia pe care o are cu medicul sau curant. Unul din zece romani sufera de hepatita C. Comparativ cu alte tari europene, avem o prevalenta ridicata a acestor infectii.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania_-printre-tarile-care-nu-au-finantat-un-screening-pe-hepatita_17836/

lauff lautf laurf