Imprimare

Cancerul de san poate fi depistat printr-o metoda noua in sistemul privat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un spital privat romanesc a introdus o noua tehnica bazata pe trasori radioactivi pentru depistarea starii generale a ganglionilor axilari. Metoda se adreseaza femeilor diagnosticate cu cancer de san in faze incipiente. Astfel, poate fi evitata o procedura invaziva precum limfadenectomia axilara.

"De-a lungul anilor de experienta, am observat ca in cazul cancerelor de san in care se practicau interventii radicale, nu toti ganglionii erau invadati tumoral. Astfel, extirparea tuturor grupelor ganglionare era o manevra care se impunea in lipsa unei alte solutii, insa era excesiva si invaziva in acelasi timp. Sunt bucuros ca avem sansa sa efectuam tehnica ganglionului santinela, de rutina, fiind dealtfel o premiera pentru medicina privata, si putem oferi mai multor femei o speranta in plus pentru tratarea si vindecarea cancerului de san depistat in stadii incipiente", a declarat dr. Gabriel Cristian Viisoreanu, medic specialist ecografie interventionala.

90% dintre femei au aflat despre boala intr-o forma avansata

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, 90% dintre femei au aflat despre boala intr-o forma avansata, ceea ce scade dramatic sansele de supravietuire. Rata de supravietuire in situatia descoperirii din timp a cancerului de san in stadii incipiente este de 98%.

Prin urmare, sunt necesare campaniile de informare pentru depistarea la timp a cancerului de san. In acest sens, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer impreuna cu Liga Romana de Cancer continua o serie de actiuni prin care transmit femeilor sa mearga la control.

"Continuam campania de informare inceputa anul trecut si in acest an, adresadu-ne unora dintre cele mai dragi fiinte pentru noi, barbatii: mamele, sotiile, iubitele, surorile si prietenele noastre, cu mesajul : Te rog, mergi la control, cand tu suferi, sufar si eu", a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Trei artisti cunoscuti s-au alaturat campaniei FABC

In acest demers s-au alaturat si trei nume mari ale scenei romanesti: Cornel Ilie, Ioan Gyuri Pascu si Andi Vasluianu.

"Ne-am unit fortele pentru ca impreuna suntem puternici in comunicarea mesajului acestei campanii, pe care o consideram esentiala pentru femei. Implicarea noastra este in acelasi timp o datorie dar si un privilegiu. Credem ca fiecare barbat din Romania ar trebui sa se implice si sa incurajeze femeile dragi din viata lui sa mearga la control, pentru ca suntem mereu alaturi de ele, la bine si la rau. Dorim sa amintim astfel tuturor femeilor ca aceasta forma de cancer este perfect curabila daca este depistata la timp!", au declarat artistii implicati in campanie.

Statisticile arata ca anul trecut 6.000 de romance au fost diagnosticate cu cancer de san. Dintre acestea, 4.000 mor, cele mai multe avand pana in 45 de ani.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cancerul-de-san-poate-fi-depistat-printr-o-metoda-noua-in-sistemul-privat_17838/

lauff lautf laurf