Imprimare

Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala a ramas fara bani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalul de Urgenta "Grigore Alexandrescu" din Capitala a ramas fara bani, fiind la un pas de colaps, anunta hotnews.ro. Unitatea sanitara nu mai poate trata copiii, iar vina se pare ca apartine Ministerului de Finante care a introdus o noua reglementare fiscala, conform careia ordonatorii de credite pot face noi achizitii doar dupa ce isi achita toate datoriile restante inregistrate la finalului lui 2011 si datoriile facute in 2012.

Criza de la spital a aparut in urma unei scrisori nesemnate trimise de un angajat al spitalului, care cere ajutorul potentialilor donatori.

Prof. dr. Dan Enescu, managerul institutiei sanitare, sustine ca spitalului nu ii lipseste nimic, desi MS i-a alocat deja 3.000.000 lei in regim de urgenta.

"S-a alocat un fond pentru spitalul Grigore Alexandrescu care ar fi trebuit sa intre azi. Solutiile le vom identifica dupa ce analizam situatiile anului trecut si ale anului curent. Situatia este destul de serioasa. Ordonanta se aplica nu doar spitalelor, ci tuturor ordonatorilor de credite. Au fost aspecte de interpretare si a modului in care se aplica una dintre solutii", a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat de Antena3.

Pe de alta parte, Ministerul de Finante sustine ca acumularea de arierate in sistemul de sanatate publica produce blocaje financiare in alnt atat la nivelul institutiilor publice din domeniul sanatatii, cat si la nivelul agentilor economici care furnizeaza bunuri si servicii acestor institutii.

Cadru unitar de reglementare pentru toate institutiile publice

"Permanentizarea acestei situatii se reflecta in primul rand in deteriorarea calitatii asistentei medicale acordate pacientului. Astfel, toti factorii implicati in sectorul de sanatate recunosc ca este necesar un efort suplimentar pentru imbunatatirea managementului in scopul platii datoriilor acumulate si gasirea unor noi modalitati de prevenire a acumularii de noi arierate", arata un comunicat de presa al Ministerului de Finante.

Prin introducerea acestor prevederi, reprezentantii ministerului considera ca s-a creat un cadru unitar de reglementare pentru toate institutiile publice.

"In sistemul de sanatate, datorita faptului ca la inceputul anului s-au stabilit alocari bugetare pentru spitale care ulterior s-au dovedit ca acopereau numai 10 luni calendaristice din necesarul de cheltuieli, Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate analizeaza in prezent situatia fiecarui spital in parte. Pe baza acestei analize, care va lua in calcul numarul de internari efectiv realizat pana la inceputul lunii octombrie si estimarea numarului de cazuri pana la finele anului, casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale spitalicesti", relateaza comunicatul de presa.

Potrivit documentului, in doua saptamani va fi elaborata si aprobata rectificarea bugetului de stat si a bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, care va avea in vedere si necesitatile de finantare suplimentare ale spitalelor.

La inceputul anului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a impus Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" un contract prin care se platesc cheltuielile de internare pentru 15.000 de cazuri.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalul-_Grigore-Alexandrescu_-din-Capitala-a-ramas-fara-bani_17842/

lauff lautf laurf