Un soft de analiza a vocii, detectorul bolii Parkinson
Cercetatorul Max Little (Massachusetts Institute of Technology) a realizat impreuna cu alti colegi de la Universitatea din Oxford, un soft de analiza a vocii care permite diagnosticarea bolii Parkinson prin izolarea caracteristicilor specifice afectiunii inca din stadiul incipient, conform Forbes.com.
Algoritmii computerizati pot detecta anomaliile verbale la nivel de individ, aceasta metoda noninvaziva revolutionara avand un grad de acuratete de 86% in cele 50 de testari de voce realizate. De asemenea, in cazul unui stadiu avansat al bolii Parkinson, testele au aratat un grad de acuratete de 99%.
Studiile arata ca simptomaticul "tremurat" specific purtatorilor bolii Parkinson afecteaza inflexiunile vocii unei persoane, slabindu-i volumul cu pana la 10 decibeli, comparativ cu un vorbitor obisnuit. Aceste schimbari in tonalitate ajuta softul de diagnosticare a bolii si cresc gradul de acuratete si de precizie al acestuia.
Utilizarea acestui soft de analiza a vocii este usor de utilizat si necostisitor si are un rol desavarsit in ameliorarea calitatii vietii persoanelor deja diagnosticate, cat si in oferirea doctorilor a unui suport in controlarea evolutiei bolii si in dozarea corecta a tratamentelor celor care sufera de aceasta afectiune.
Imbunatatirea algoritmilor softului de analiza a vocii va putea permite pe viitor, spun initiatorii acestuia, si la diagnosticarea altor boli neurologice precum: AVC-ul, scleroza multipla, cancerul in gat, cancerul pulmonar sau boala Lou Gehrig (Scleroza laterala amiotrofica).
Creatorii acestui soft, Max Little si TED Fellow Programme, doresc sa testeze softul pe o masa critica de 10.000 de subiecti, din toata lumea, a caror voce va fi analizata in urmatorii 2 ani pentru a perfecta aceasta unelta care ajuta la depistarea bolii Parkinson. Astfel, beneficiind de o baza de date de voci, se vor putea crea algoritmi si mai complecsi care vor ajuta la depistarea bolii Parkinson in stadii precoce si nu numai.
Autor: Monica Branescu
Sursa: PaginaMedicala.ro