Managementul si tratamentul osteoporozei, abordate de specialisti
Cadrele medicale implicate in diagnosticarea si tratarea osteoporozei vor avea posibilitatea de a participa in perioada 19-21 octombrie 2012 la manifestarile prilejuite de Ziua Mondiala a Osteoporozei 2012, organizate de Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR) si Houston NPA.
Evenimentul, creditat EMC si EFC, debuteaza printr-o ampla conferinta dedicata medicilor (cu specialitatile medicina de familie, reumatologie, endocrinologie, ortopedie, medicina interna, getriatrie, gerontologie, balneofiziokinetoterapie, recuperare medicala), asistentilor medicali si farmacistilor.
La conferinta vor participa lectori cu experienta in tratarea osteorporozei si a problemelor medicale asociatie acestei afectiuni. Printre speakeri se numara prof. dr. Mihai Berteanu, prof. dr. Horatiu Bolosiu, conf. dr. Elena Copaciu, dr. Andrea Ildiko Gasparik, conf. dr. Catalina Poiana, etc.
Manifestare pentru medicii implicati in diagnosticarea si tratarea osteoporozei
Invitatii vor aborda teme legate de managementul si tratamentul osteoporozei, dar si relatia medic pacient. De asemenea, se va discuta pe baza Raportului Mondial despre Dizabilitate, precum si despre monitorizarea pacientului cu osteoporoza in cabinetul medicului de familie. Alte tematici abordate in cadrul manifestarii sunt deciziile terapeutice fundamentate stiintific in osteoporoza postmenopauza, tendintele actuale in managementul si tratamentul osteoporozei, etc.
Pentru a putea lua parte la evenimentul de vineri, cadrele medicale si farmacistii sunt nevoiti sa achite urmatoarele taxe, care includ mesele, pauzele de cafea, participarea la eveniment vineri&sambata, diploma EMC/EFC:
- membri ASPOR: 70 lei - taxa membri ASPOR (medici, farmacisti); 50 lei - taxa membri ASPOR (asistenti, alte categorii de terapeuti).
- nemembri ASPOR*: 100 lei - taxa membri ASPOR (medici, farmacisti); 70 lei - taxa membri ASPOR (asistenti, alte categorii de terapeuti).
* pentru cei care doresc sa devina membri ASPOR suma de 30 lei se deduce ca taxa de inscriere pentru primul an
Actiunile extinse pe trei zile vor aduce impreuna pacienti cu osteoporoza, familiile acestora si medici interesati de prevenirea, depistarea si tratarea osteoporozei.
“Ceea ce noi, medicii, le recomandam persoanelor cu varsta de peste 50 de ani este sa se adreseze medicului la aparitia durerilor la coloana vertebrala, la sold sau antebrat, sa stea mai mult la soare, sa mearga zilnic pe jos, iar fumatorii sa reduca pe cat posibil tigarile. Un aspect la fel de important precum preventia bolii tine de aderenta pacientilor la tratamentele disponibile, acesta fiind un factor esential pentru controlul bolii si pentru reducerea semnificativa a pericolului fracturilor, precum si a unor costuri importante pentru sistemele de sanatate”, sustine conf. dr. Catalina Poiana, din cadrul Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon Bucuresti.
Fracturile asociate osteoporozei, o cauza semnificativa de mortalitate
Fracturile asociate osteoporozei sunt o cauza semnificativa de mortalitate si morbiditate. In anul 2000, s-a estimat ca numarul de fracturi osteoporotice in Europa a fost de 3,79 milioane, dintre care 890.000 au fost fracturi de sold. Incepand cu anul 2001, incidenta acestor fracturi in tarile europene a crescut semnificativ. In ceea ce priveste Statele Unite, specialistii se asteapta ca numarul de fracturi cauzate de osteoporoza sa depaseasca trei milioane pana in 2025.
Osteoporoza este o boala grava, care afecteaza un numar de 75 de milioane de oameni in Europa, Statele Unite ale Americii si Japonia. Numai in Romania, 1,3 milioane de femei sufera din cauza acestei afectiuni, boala afectand una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani.
Osteoporoza a fost declarata oficial de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) drept o situatie de criza in domeniul sanatatii publice, iar Fundatia Internationala de Osteoporoza (International Osteoporosis Foundation, IOF) indeamna autoritatile guvernamentale din intreaga lume sa o considere o prioritate a sistemului medical.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro