Imprimare

Cresterea salariilor pentru medicii rezidenti, discutata la Adunarea Generala a CMR

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pe data de 18 octombrie 2012 are loc Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), manifestare in cadrul careia reprezentantii corpului medical din Romania stabili strategia Colegiului pentru perioada urmatoare, dar si ce obiective cuprinse in declaratia din mai au fost implementate.

"Este nevoie sa facem o analiza realista a ceea ce s-a obtinut pana acum si, in functie de aceasta, sa stabilim caile de urmat pentru viitor. Propunerea noastra pentru guvernanti este un calendar clar de rezolvare a celor mai importante pobleme ale medicilor. Daca acestea nu vor fi acceptate, vom stabili ce avem de facut. Prima problema din calendarul nostru de revendicari este cresterea veniturilor medicilor rezidenti", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Absolventii de medicina sunt, la randul lor, nemultumiti de faptul ca odata intrati in programul de rezidentiat, sunt la limita subzistentei.

Deblocarea posturilor din sanatate, o masura esentiala

Printre masurile prezente in declaratia semnata in luna mai de Adunarea Generala a CMR se numarau deblocarea posturilor din sistemul sanitar, renuntarea la orice bariera profesionala in ceea ce priveste fondul pentru plata personalului, excluderea medicilor din categoria bugetarilor, precizarea in mod expres ca medicul nu este functionar public, majorarea veniturilor medicilor, astfel incat venitul unui medic rezident sa fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, conditii de munca decente, neconditionarea calitatii de CMR de incheierea asigurarii de malpraxis, renuntarea la blamarea medicilor si respect din partea decidentilor, precum si reducerea birocratiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic - pacient.

In ceea ce priveste deblocarea posturilor din Sanatate, la solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat o hotarate privind ocuparea unui numar de 2766 de posturi vacante din sistemul sanitar.

Actul normativ prevedea o deblocare a unui numar de posturi vacante atat pentru unitatile sanitare din reteaua Ministerului Sanatatii, cat si pentru cele al caror management a fost transferat la autoritatile administratiei publice locale.

In opinia fostului ministru al Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, deblocarea acestor posturi in sanatate, atat pentru personalul medical, cat si pentru cel auxiliar, reprezinta un pas important.

Medicii, scosi de sub titulatura de bugetari

Totodata, premierul Victor Ponta spunea in luna iulie ca medicii trebuie scosi de sub titulatura de bugetari, aratand ca medicii nu trebuie sa suporte niste constrangeri pe care restul sectorului bugetar la are de infruntat.

"Daca un medic este foarte bun, trebuie sa poti sa-l platesti mai bine. Daca ai nevoie, astazi, de o asistenta sau de o femeie de serviciu, nu poti sa intri pe regulile cu unu la sapte (de angajare-n.r.), ca astazi ai nevoie. Mor oamenii în spital daca nu-l angajezi. Noi am pus o haina rigida pe sanatate unde este vorba de vieti de oameni si unde e vorba de luat decizii imediat", declara prim-ministrul in urma cu cateva luni.

La Adunarea Generala a CMR din octombrie vor participa si dr. Otmar Kloiber, secretarul general al World Medical Association si dr. Konstanty Radziwill, presedintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni. Puteti citi AICI un interviu acordat de dr. Otmar Kloiber in exclusivitate pentru PaginaMedicala.ro, cu ocazia conferintei Transparenta in Medicina. Medicul aminteste ca retributia financiara corecta stabilizeaza Sanatatea.

In luna mai, CMR a prezentat portretul "robot" al medicului de spital de la noi din tara. Conform statisticilor, in Romania lucreaza 20.648 de medici in 396 de spitale, dintre care 2335 au peste 60 de ani, 4358 au intre 50-60 de ani si 5359 intre 40 si 50 de ani. Totodata, conform statisticilor Colegiului Medicilor din Romania, 6100 dintre medici au intre 30 si 40 de ani. La noi in tara exista 43.000 de medici cu drept de libera practica.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cresterea-salariilor-pentru-medicii-rezidenti_-discutata-la-Adunarea-Generala-a-CMR_17848/

lauff lautf laurf