Campania de imunizare va demara la sfarsitul lunii. MS nu a achizitionat dozele
Ministerul Sanatatii nu a achizitionat inca milionul de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea gratuita a persoanelor care prezinta risc ridicat de imbolnavire. Desi campania trebuia sa inceapa inca din primele zile ale lunii octombrie, se pare ca ea va demara la finele acesteia.
"Suntem in curs de finalizare a procedurilor de achizitie a vaccinului gripal necesar imunizarilor. Ministerul Sanatatii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei", au declarat specialistii de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii.
Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de MS, vor fi imunizati cu precadere persoanele cu varsta de peste 65 de ani, care sufera de boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Marea problema e la vaccinarile din programul national de imunizare!
Campania gratuita de imunizare se va derula in unitatile sanitare cu paturi, precum si in cabinetele medicilor de familie.
"E o problema pe partea de vaccinari, acum nu ma refer la vaccinarea antigripala. Sigur ca numarul de doze este insuficient. Ele vor fi oferite cu precadere grupelor de risc, in special adultilor, mai putin copiilor. In schimb, marea problema e la vaccinarile din programul national de imunizare care lipsesc si se pare ca vor lipsi cu desavarsire", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Daniela Stefanescu, vicepresedinte al Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti (AMFB).
Desi MS a facut toate demersurile necesare pentru furnizarea vaccinului hexavalent, produsul va fi furnizat cu o intarziere de doua saptamani fata de prevederile contractuale, arata un comunicat de presa al MS.
"Hexavalentul are o problema in distributie, astfel ca riscul este extrem de mare in reaparitia unor boli precum poliomielita, difterie, tuse convulsiva, tinand cont ca nu vor fi vaccinati sugarii intre 1 - 12 luni. Pana acum, cele doua doze de la doua luni si de la sase luni le asigurau, cat de cat, un prag imun. In situatia in care vor lipsi si cele doua hexavalente nu stim ce se va intampla si tare ne temem ca noi vom fi acarul paun. Ar trebui sa ii convingem pe parinti sa si le achizitioneze in situatia in care Ministerul Sanatatii nu are resurse financiare ca sa le poata oferi gratuit", a completat dr. Stefanescu.
Elevii si adolescentii, vaccinati de catre medicii de familie
In ceea ce priveste achizitia vaccinului pentavalent, Ministerul Sanatatii a anuntat ca va achizitiona rapid, prin procedura de negociere directa, o cantitate de vaccin care sa asigure necesarul din aceasta perioada.
Reamintim ca incepand cu luna iulie a acestui an, elevii si adolescentii vor fi vaccinati de catre medicii de familie, in urma unei decizii luate de Comisia de Vaccinologie din Ministerul Sanatatii. Decizia a nemultumit medicii de familie, care se indoiesc ca vaccinarea va avea succes in aceste conditii.
"Pe noi nu ne deranjeaza sa vaccinam acesti copii. Avem indolieli ca acesti copii vor veni la vaccinare. Ne e teama ca situatia vaccinala ar putea fi inrautatita daca nu exista o modalitate de obligare. Spre exemplu, directiile de sanatate publica ar trebui sa ne inainteze situatia vaccinala a copiilor din judete. Orice masura trebuie bine gandita si discutata cu profesionistii din domeniu. Repet, nu e vorba de dificultatea noastra de a vaccina cativa copii in plus, ci de riscul ca ei sa ramana nevaccinati", a declarat dr. Rodica Tanasescu in urma cu cateva luni.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro