Imprimare

DSP-urile completeaza datele candidatilor la rezidentiat intr-un document special

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii pune la dispozitia Directiilor de Sanatate Publica (DSP) o macheta de introducere a datelor referitoare la candidatii de la concursul national de rezidentiat, sesiunea noiembrie 2012. Institutia doreste, prin aceast document tipizat, sa eficientizeze preluarea informatiilor despre cei inscrisi la examen.

In document se regasesc informatii precum numarul curent, directia de sanatate publica unde s-a facut inscrierea, domeniul - medicina, medicina dentara sau farmacie, numele si prenumele candidatului, promotia si universitatea absolvite, precum si functia acestuia, in cazul in care este angajat. De asemenea, alte informatii care pot fi regasite in macheta sunt centrul universitar in care candidatul solicita sa sustina examenul, CNP-ul si acordul pentru folosirea numelui pe internet odata cu afisarea rezultatelor concursului.

Puteti consulta macheta de completare a datelor despre candidati AICI.

Inscrierile se fac la DSP-uri, respectiv ministere cu retea sanitara proprie

Reamintim ca inscrierea candidatilor pentru concursul de rezidentiat, sesiunea 25 noiembrie 2012, se face la directiile de sanatate publica, respectiv la ministerele cu retea sanitara proprie, din momentul aparitiei in presa a publicatiei de concurs pana la data de 22 octombrie 2012 inclusiv.

Dupa verificarea documentelor din dosare si a conditiilor de participare pentru fiecare candidat, directiile de sanatate publica, respectiv ministerele cu retea sanitara proprie centralizeaza datele si alcatuiesc o singura lista cu candidatii, o vor comunica Ministerului Sanatatii in cel mult doua zile lucratoare de la incheierea inscrierilor.

Ministerul Sanatatii a pus la dispozitia absolventilor medicinisti un numar de 2552 de locuri, dintre care 2210 pentru medicina, 248 in domeniul medicinei dentare si 94 de locuri in domeniul farmaceutic.

Cele mai multe locuri scoase la concurs sunt in Bucuresti - 525, urmat de Cluj - 322, Iasi - 279 si Timisoara - 277. In privinta specialitatilor scoase la concurs, cei care iau examenul de rezidentiat vor avea la dispozitie 128 de locuri pe medicina de familie, 118 pe chirurgie si 115 pe medicina interna. Pe de alta parte, cele mai putine locuri disponibile sunt in specialitati precum medicina sportiva si medicina nucleara.

Rezidentiatul pe post, organizat si pentru spitalele clinice

Referitor la rezidentiatul pe post, acesta va fi organizat inclusiv pentru spitalele clinice, nu doar pentru spitalele mici ca si in anul precedent.

Ministerul Sanatatii a stabilit deja si care sunt specialitatile deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post in spitale clinice cu sectii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice in sesiunea 25 noiembrie 2012.

Specialitatile sunt urmatoarele: anestezie si terapie intensiva, boli infectioase, chirurgie cardiovasculara, epidemiologie, farmacie clinica, hematologie, medicina de laborator, medicina de urgenta, neonatologie, neurochirurgie, oncologie medicala, ortopedie si traumatologie, psihiatrie, psihiatrie pediatrica, radiologie si imagistica medicala, radioterapie si recuperare, medicina fizica si balneologie.

Absolventii de medicina, nemultumiti de diminuarea locurilor si posturilor la rezidentiat

In urma publicarii locurilor si posturilor la concursul national de rezidentiat, sesiunea noiembrie 2012, absolventii de medicina si-au exprimat nemultumirea printr-o scrisoare inaintata premierului Victor Ponta. 

"Diminuarea locurilor in programul national de rezidentiat contrazice declaratiile privitoare la deficitul de cadre medicale si reprezinta inca un indemn clar la exod. Avand in vedere nemultumirea studentilor medicinisti din intreaga tara, legata de aceste lipsuri, ne angajam sa aparam interesele celor peste 10 000 de membrii ai federatiei nationale si sa protestam activ fata de decizia actuala a Ministerului Sanatatii", se arata in scrisoarea semnata de presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), ce reprezinta peste 10.000 de membrii din intreaga tara.

Puteti citit mai multe despre acest subiect AICI

Examenul va avea loc descentralizat, pe centre universitare, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, cei care vor sustine examenul fie pentru ocuparea unui loc sau a unui post sunt nevoiti sa mearga in centrele universitare Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/DSP-urile-completeaza-datele-candidatilor-la-rezidentiat-intr-un-document-special_17858/

lauff lautf laurf