Imprimare

Legea care ii pedepseste pe agresorii medicilor a fost adoptata de Camera Deputatilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Camera Deputatilor a adoptat proiectul legislativ privind inasprirea pedepselor pentru cei care agreseaza personalul medical aflat in misiune. In urma cu cateva luni, proiectul de lege a fost adoptat tacit de catre Senat, urmand sa fie dezbatut in plenul Camerei Deputatilor, ca for decizional.

Dr. Tudor Ciuhodaru a depus un prim proiect in acest sens in urma cu doi ani, considerand ca odata cu adoptarea lui va fi descurajata agresivitatea fata de medici si asistenti medicali.

"Motivele acestei legi sunt clare: pe de o parte, din ce in ce mai multi dintre cei care incearca sa salveze vieti sunt agresati, umiliti, injunghiati, batuti, de multe ori chiar de catre cei carora le salveaza viata, iar pe de alta parte asa zisele sisteme in care s-au investit sute de mii de euro au dovedit doar ca nu exista mijloace eficente de protectie sau acestea sunt iluzorii", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Inchisoare de la trei la 12 ani pentru agresorii personalului medical

Medicul urgentist spune ca nu de putine ori colegii sai de la ambulanta si SMURD au fost facuti raspunzatori pentru deteriorarea continua a conditiilor in care se desfasora actul medical si de neajunsurile unui sistem dominat de subfinantare, coruptie, ineficienta.

Vatamarea corporala grava savarsita impotriva personalului sanitar, aflat in exercitiul functiunii sau pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, ar urma sa fie pedepsita cu inchisoarea de la trei la 12 ani.

De asemenea, proiectul propune ca lovirea sau orice acte de violenta savarsite impotriva acestor persoane sa fie pedepsite cu inchisoarea de la sase luni la trei ani, iar amenintarea acestui personal, cu inchisoarea de la sase luni la doi ani sau cu amenda.

Proiectul de lege pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii este propus de Guvern si va fi dezbatut de Camera Deputatilor in calitate de for decizional.

Este necesara realizarea unui cod de bune practici in spital

Deputatul de Iasi sustine ca este necesara realizarea unui cod de bune practici in spital, atat pentru personalul medical, cat si pentru pacienti. O astfel de initiativa ar fi, in opinia medicului, un liant in relatia dintre medic si pacient.

"Suntem de aceeasi parte a baricadei cand incercam imposibilul. Si de aceea vrem fie mai bine pentru pacientii nostri prin realizarea unui cod de bune practici. Aceasta initiativa legislativa este doar una din cele ce vor realiza un sistem medical in care relatia pacient-medic va fi din nou cea mai importanta", a adaugat dr. Ciuhodaru.

Spre exemplu, un studiu efectuat de Liga Romana pentru Sanatate Mintala arata ca una dintre sursele de stres pentru asistentii medicali specializati pe psihiatrie o reprezinta faptul ca sunt batuti de pacientii lor.

"Se intampla frecvent ca ei sa fie loviti de pacienti. Ar trebui sa li se tina cursuri de autoaparare, pentru ca exista astfel de metode prin care sa poti imobiliza pacientul fara sa ii faci rau. Multi dintre asistenti nu stiau se aceste metode", a declarat Raluca Nica, directorul executiv al LRSM.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Legea-care-ii-pedepseste-pe-agresorii-medicilor-a-fost-adoptata-de-Camera-Deputatilor_17862/

lauff lautf laurf