Imprimare

Romania a sarbatorit pentru prima oara Ziua Nutritiei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania a sarbatorit Ziua Internationala a Alimentatiei pentru prima oara. Evenimentul a reunit specialisti din domeniul nutritiei si alimentatiei, acestia promovand un stil de viata sanatatos. Dr. Lygia Alexandrescu, medic nutritionist, a explicat ca in tara noastra va exista in curand un test de saliva prin care va fi depistata predispozitia de a dezvolta diverse boli, printre care si cancerul.

In momentul de fata, avem cea mai mare mortalitate prin cancer, comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana. Conform statisticilor, numai in Bucuresti, cancerul face 8.000 de victime pe an.

"Alimentatia influenteaza aparitia cancerului. Acest lucru este foarte important, pentru ca acea treime de bolnavi de cancer, aproape 150.000 de romani, ar putea sa nu existe daca stilul de viata ar fi unul corect", a declarat dr. Pavel Chirila, directorul Centrului Medical Naturalia.

28% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt fumatori

Un sondaj Eurobarometru a indicat ca 28% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt fumatori, procent mai scazut decat in Romania, unde 30% dintre populatie fumeaza. Asadar, dintre cele 27 de tari membre UE, Romania se situeaza pe prima pozitie in ceea ce priveste numarul de fumatori declarati, insa este sub media europeana in privinta varstei la care fumatorii declara ca au fumat prima tigara.

Spre exemplu, 51% dintre fumatorii romani sustin ca au inceput sa fumeze inainte sa implineasca varsta de 18 ani, comparativ cu media europeana de 70%. Acelasi sondaj Eurobarometru arata ca 37% dintre fumatorii romani au inceput sa consume tutun la varste cuprinse intre 19 si 25 de ani.

Campania Comisiei Europene, „Ex-fumatorii sunt de neoprit” (www.exsmokers.eu), are ca obiectiv reducerea incidentei fumatului in intreaga Europa.

Medicii specialisti au vorbit la Ziua Nutritiei despre riscurile la care se expune populatia in momentul in care intra in contact cu fumul de tigara.

Malnutritia si mortalitatea infantila, in atentia specialistilor

Un alt subiect dezbatut la eveniment a fost legat de malnutritie si mortalitate infantila. Se cunoaste faptul ca tara noastra se situeaza in topul tarilor cu cea mai mare rata de mortalitate infantila din Europa.

Numai anul trecut au murit de 2264 de copii in primii cinci ani de viata. In acest context, cu ocazia Zilei Internationale a Alimentatiei, 20.000 de copii din peste 40 de tari alearga pentru copii. Ei vor sa atraga atentia liderilor lumii asupra problemelor de malnutritie si asupra mortalitatii in randul copiilor mai mici de 5 ani.

"Subalimentatia reprezinta lipsa unui aport alimentar corespunzator nevoilor nutritionale ale copilului si duce la malnutritie. Supraalimentatia reprezinta un aport alimentar peste nevoile copilului si duce la obezitate", a explicat pediatrul Liliana Calapod.

Un studiu al Institutului de Sanatate Publica arata ca 23% dintre copii au o dezvoltare fizica dizarmonica.

La nivel mondial, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a celebrat Ziua Mondiala a Alimentatiei (ZMA) si a 67-a aniversare de la infiintarea organizatiei.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania-a-sarbatorit-pentru-prima-oara-Ziua-Nutritiei_17863/

lauff lautf laurf