Imprimare

Sunt excursiile sponsorizate de companiile farma normale?

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania si Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au organizat conferinta Transparenta in medicina, eveniment aflat la a doua editie. Printre invitatii straini s-au numarat secretarul general al Asociatiei Medicale Mondiale, dr. Otmar Kloiber, dar si presedintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME), dr. Konstanty Radzivill. 

Unul dintre subiectele discutate in cadrul conferintei a fost legat de studiile efectuate pe subiecti umani. Specialistii au apreciat ca ingrijorarea ar trebui sa existe in momentul in care consimtamantul informat al pacientului lipseste cu desavarsire. Si sunt astfel de situatii, insa ele nu se cunosc cu exactitate. 

"Sunt probleme cu unele studii si ele tin de acordul informat, astfel ca sunt ingrijorat de acuzatiile ca nu a existat un acord informat. Pentru o firma farmaceutica, studiile trebuie sa indeplineasca cerintele FDI sau EMA. Ei sunt cei care testeaza daca aceste criterii sau conditii s-au respectat indiferent daca studiile au avut loc in Romania sau alte tari", a declarat dr. Otmar Kloiber, secretarul general al Asociatiei Medicale Mondiale.

In opinia acestuia, sunt elemente critice in special privind modul de obtinere al acordului informat, dar nu sunt dovezi concludente care sa demonstreze acest lucru.

"Totusi, nu inseamna ca nu au fost cazuri in care s-au facut abzuri. Facem eforturi pentru a reduce aceste probleme. Trebuie sa vedem principiile, daca se pot imbunatati. Cu cat mai multi oameni cunosc avantajele studiilor clinice, in mod transparent, cu atat beneficiile sunt mai mari", a declarat dr. Kloiber. 

In ceea ce priveste excursiile sponsorizate de companiile farmaceutice, specialistii apreciaza ca acestea sunt normale in conditiile in care medicii respectivi chiar participa la un eveniment de educatie medicala continua, in urma caruia primeste credite EMC. 

"V-as ruga sa ii sprijiniti pe pacienti, pentru ca siguranta pacientilor si calitatea ingrijirii medicale depinde de aceste programe de educatie medicala continua. Ce face statul pentru a sustine medicii in educatia medicala continua? Nimic. Cat de mult plateste statul pentru pregatirea medicului? Sunt convins ca zero", a tinut sa precizeze dr. Konstanty Radzivill, presedintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME). 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sunt-excursiile-sponsorizate-de-companiile-farma-normale__17864/

lauff lautf laurf