Imprimare

Arafat: Cele 3000 de posturi deblocate au fost distribuite pe plan national!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dr. Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS) a declarat astazi ca cele peste 3000 de posturi deblocate in sistemul de sanatate au fost deja distribuite la nivel national.

"Posturile au fost deblocate, o parte dintre ele sunt la Ministerul Sanatatii si cea mai mare parte dintre ele sunt la autoritatile locale. Posturile de la Ministerul Sanatatii deja au fost comunicate si asteptam organizarea concursurilor. In privinta posturilor care sunt la administratia locala, este de datoria acestora sa le scoata la concurs. Deci cele peste 3000 de posturi au fost deja distribuite la nivel national", a declarat dr. Raed Arafat, prezent la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR). 

Nu se mai aplica regula de o angajare la 7 persoane plecate

Ocuparea locurilor disponibile in sistemul de sanatate depinde de organizarea concursurilor.

"Deja ne vin anunturile pentru posturile respective. Anunturile apar in Viata Medicala. Mai e un lucru important de subliniat. Din momentul in care ordonanta de deblocare a posturilor din sanatate a intrat in vigoare nu mai este aplicabila regula de 1 la 1. Deci in cazul in care cineva pleaca, poate fi angajata o persoana in locul sau, fara a mai fi nevoie de alte decizii sau memorandumuri pentru a debloca postul", a continuat Arafat. 

In ceea ce priveste deficitul de medici din sistem, subsecretarul de stat apreciaza ca pana in 2020 o lipsa de peste 1 milion de lucratori sanitari - medici, asistenti medicali si personal auxiliar. Prin urmare, spune Arafat, este necesara o flexibilizare a profesiei, o tendinta existenta si la nivel european. 

"Lipsa de medici o stim. Intr-adevar sunt sate care sunt mai putin acoperite cu medici si asistenti, asta este motivul pentru care incercam sa gasim solutii pentru zonele rurale si cu centrele multifunctionale si cu accesul la medicii de familie. Exista lipsa de personal in unele zone izolate. In alte tari solutii se gasesc pentru asta, inclusiv cu personal care nu este neaparat personal medical, dar care sa faca anumite actiuni precum cele de preventie, etc", a explicat dr. Arafat. 

Directiva UE legata de timpul de munca a dus la un deficit major in sanatate

Nevoia de medicina in multe tari care aveau posibilitatea sa-si plateasca intr-un mod corespunzator personalul medical a devenit acuta dupa implementarea unei directive legate de timpul de munca. 

"O astfel de directiva trebuia introdusa in sistemul sanitar cu o atentie mai mare si cu o mai buna planificare. Cand reduci timpul de munca, in general, la tot personalul sanitar, normal ca trebuie cineva sa inlocuiasca aceste lipsuri. Si aceasta inlocuire a dus la o recrutare agresiva in unele tari, care sa atraga medicii sai intr-un mod concentrat, agresiv si nu printr-o modalitate naturala, sa zicem", a continuat dr. Raed Arafat.

Acesta a explicat ca Romania nu isi poate aduce inapoi medicii si asistentii medicali plecati in strainatate si ca intr-o situatie similara mai sunt doar cateva tari din Uniunea Europeana. 

"Motivul major pentru plecare ramane cel financiar, coroborat cu conditiile de munca si lipsa perspectivelor de avansare in cariera", a completat Arafat. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Arafat_-_Cele-3000-de-posturi-deblocate-au-fost-distribuite-pe-plan-national__17870/

lauff lautf laurf