Medic: Colegii mei au inceput sa se imbolnaveasca! Se intampla cand anormalul devine normal!
"Anestezistul care alearga dintr-o parte in alta intr-un spital a devenit o practica curenta", spune dr. Florin Chirculescu, seful sectiei de Chirurgie Toracica din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti (SUUB). "O alta practica obisnuita din spitalele romanesti e sa fii de garda si atunci sa fii nevoit sa fii in trei locuri deodata", a continuat chirurgul, care spune ca daca pe sectia sa erau sase medici, acum au ramas doar trei si un rezident.
Situatia pe care ne-a descris-o nu este una specifica Spitalului Universitar unde isi desfasoara activitatea, ci ea se intalneste in toate unitatile sanitare de la noi din tara. Pe langa inevitabilele probleme de sanatate, vigilenta medicilor si capacitatea acestora de a lua decizii corecte scad.
"Unii dintre colegii mei au inceput sa clacheze din punct de vedere al sanatatii. In ultimele luni au fost neasteptat de multe maladii in randul personalului medical. Dar, pana se imbolnaveste medicul cel care are cel mai mult de suferit e pacientul. Nu ai cum sa iei niste decizii extrem de corecte, rapide si bune in momentul in care esti in criza de timp si lucrezi peste cat ar trebui sa lucrezi", adauga dr. Chirculescu.
Limita orelor lucrate in spital, depasita cu peste 50%
Plecarea masiva a medicilor romani in strainatate, cu prisosinta in tari precum Franta, Anglia si Germania are numeroase consecinte, iar efectele negative se fac din ce in ce mai resimtite. In Romania, normativele europene care stabilesc o limita a numarului de ore lucrate de personalul medical sunt depasite cu 50%.
"La numarul de ore desfasurate exista un anumit numar de actiuni pe care le poti face. Daca tu faci de doua ori mai multe actiuni si lucrezi suplimentar, evident ca esti obosit si nu mai poti lua cele mai bune decizii. Este o mare problema ca am ajuns sa consideram anormalul ca normal", a completat chirurgul.
Desi profesionistii din sistem sunt putini raportat la normele romanesti, acestea au fost subevaluate de la bun inceput comparativ cu cele occidentale.
"In ce ne priveste pe noi, facem garzi la patru zile. A face garzi la patru zile de unul singur este o mare problema. Peste tot se resimte criza. Sper, la fel ca toti colegii mei, ca politica de personal a Ministerului Sanatatii sa se modifice, iar acele posturi despre care se tot spune ca vor fi deblocate, chiar sa poata fi ocupate de catre oameni competenti. Aici este o problema de decizie politica, depaseste decizia la nivel de sefi de compartimente, sefi de sectii, sefi de clinica, directori de spitale. Aceasta situatie are nevoie de rezolvare", mai puncteaza dr. Chirculescu.
Dr. Cepoi: "Noile tehnologii medicale costa mai mult!"
In fapt, pacientii romani, desi nu vin intr-un numar mai mare decat in anii precedenti, vin atunci cand boala lor se afla intr-un stadiu mai avansat. Tot ceea ce inseamna criza economica se reflecta in starea de sanatate a populatiei, precara in Romania date fiind pozitiile pe care le ocupa in diversele clasamente intocmite de organizatii europene.
Pe de alta parte, dr. Vasile Cepoi, fost ministru al Sanatatii si actual consilier de stat pe probleme de sanatate a explicat ca nu doar prezenta tardiva la medic este motivul pentru care pacientii au nevoie de investigatii mai amanuntite.
"Nu s-au imbolnavit romanii mai mult, costurile au crescut ca urmare a noilor tehnologii medicale de diagnostic si de tratament. Sunt tehnologii medicale care costa mai mult atat la diagnostic, cat si la tratament. Numarul investigatiilor de tip PET CT a crescut. Dincolo de asta, apar cresterea costurilor, devalorizarea leului etc", a declarat dr. Vasile Cepoi, adaugand ca la nivelul Ministerului de Finante a fost facuta o solicitare de 700 de milioane pentru acoperirea cheltuielilor aferente spitalelor in lunile noiembrie si decembrie.
Dr. Chirculescu: "Un om pe care il platesti prost devine coruptibil!"
Organismele profesionale solicita alocarea unui procent de 7% din PIB pentru sanatate. Nimic nou, procentul se vehiculeaza de cativa ani incoace, iar sanatatii i se aloca, de fiecare data, un procent infim care variaza intre 3 - 4% din PIB.
"Nu se poate face medicina fara bani. Si cand spun bani ma refer atat la medicamente, la consumabile, la dotarea spitalelor, dar si la salarizarea medicului. Un om pe care il platesti prost devine coruptibil. Ceea ce este cel mai dezamagitor pentru medici este ca de fiecare data cand se schimba garnitura politica, toti cei care promit ca dau acesti 7% uita de indata ce sunt alesi", a explicat dr. Florin Chirculescu.
Si pentru ca vocea lor sa fie unitara, cei care conduc sindicatele pentru medici au luat decizia de a renunta la orgolii si a se uni intr-o singura structura.
"Sindicatele medicilor in viitorul extrem de apropiat se vor uni intr-un singur sindicat, astfel incat sa putem exercita, macar din acest punct de vedere, o presiune mai sustinuta asupra decidentilor. Insa va trebui sa existe si un suport al pacientilor, pentru ca medicii sunt din ce in ce mai putini", a conchis dr. Florin Chirculescu.
Potrivit statistilor Colegiului Medicilor din Romania, in luna mai in Romania lucrau 20.648 de medici in 396 de spitale, dintre care 2335 aveau peste 60 de ani, 4358 aveau intre 50-60 de ani si 5359 intre 40 si 50 de ani. Totodata, conform statisticilor, 6100 dintre medici au intre 30 si 40 de ani. La noi in tara exista 43.000 de medici cu drept de libera practica.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro