Imprimare

Numarul consumatorilor de droguri infectati cu HIV a crescut de 40 de ori

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Consumul de droguri in Romania a crescut, au apreciat azi specialistii prezenti la prima conferinta nationala cu tema "Adictia - abordare multidisciplinara, implicatii medico-sociale". Fenomenul este extrem de serios, spune dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, iar cea mai importanta este preventia. Cu toate acestea, nimic nu garanteaza ca inasprirea legilor ii va face pe comercianti sa renunte la afacerea pe care o au.

"Cea mai buna solutie este sa prevenim, chiar daca acest lucru initial presupune o investitie, insa este mult mai ieftin decat sa tratam. Inclusiv copiii trebuie sa afle ce inseamna aceste substante care sunt promovate oriunde te duci, inclusiv la parterul blocului. Pe langa acest lucru, trebuie sa recunoastem fenomenul care exista si sa ii limitam efectele - aici intra programele de schimb de ace, de schimb de seringi care intr-adevar au un impact in limitarea efectului asupra sanatatii publice si asupra raspandirii infectiilor in societate", a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in MS.

Este necesara implicarea voluntarilor si a ONG-urilor

Medicul a explicat ca un fenomen de o asemenea amploare nu poate fi combatut decat printr-o abordare multidisciplinara, prin implicarea autoritatilor, dar si a ONG-urilor si voluntarilor.

"Problema cu drogurile si etnobotanicele este una foarte serioasa. Iar folosirea drogurilor injectabile reprezinta o problema de sanatate publica majora in Romania, luand in calcul infectiile grave cu hepatita si HIV din randul consumatorilor. Ministerul Sanatatii este preocupat de aceasta problema, si sprijina atat preventia cat si tratarea si reabilitarea persoanelor care au cazut prada acestui viciu", a completat dr. Arafat.

Daca pana in anul 2009, internarile in spitalele de psihiatrie se datorau consumului de opiacee, rata lor a inceput sa scada odata cu introducerea la liber pe piata romaneasca a etnobotanicelor.

"Comportamentul pacientilor consumatori de produse etnobotanice este imprevizibil, este haotic si nu doresc sa se interneze. Remarcam o crestere a internarilor in 2012, consecinta a deschiderii serviciului de urgente 112 si a agravarii simptomatologiei dezvoltate de consumatorii substantelor etnobotanice ", a declarat prof. dr. Mirela Manea de la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia din Capitala.

Potrivit acesteia, majoritatea consumatorilor care li se adresau erau consumatori de heroina, insa acum 80% dintre cei care se interneaza sunt consumatori de etnobotanice, procentul crescand de la 20%, cat era in 2010.

"Au devenit din ce in ce mai grave tulburarile psihotice", a completat medicul psihiatru.

200.000 de oameni mor anual din cauza supradozelor

La conferinta de astazi a luat parte si prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Acesta spune ca trebuie create conditii pentru consumatorii de droguri astfel incat acestia sa beneficieze de tratament si conditii sociale corespunzatoare.

"Incercam sa acordam o importanta cat mai mare clinicii care ii ajuta pe oamenii cu astfel de probleme", a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Totodata, cifrele arata ca numarul consumatorilor de droguri injectabile infectati HIV a crescut de 40 de ori in ultimii ani. Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala Antidrog (ANA), la nivel mondial, in fiecare an mor aproximativ 200.000 de oameni din cauza supradozei, in timp ce la nivel european rata mortalitatii este de 8.000 de persoane, anual.

Prima conferinta nationala cu tema "Adictia - abordare multidisciplinara, implicatii medico-psiho-sociale", organizata de Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependentelor pentru Tineri "Sfantul Stelian", in parteneriat cu Primaria Capitalei, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala Antidrog.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Numarul-consumatorilor-de-droguri-infectati-cu-HIV-a-crescut-de-40-de-ori_17876/

lauff lautf laurf