Imprimare

Osteoporoza este o boala subdiagnosticata de catre specialisti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La fiecare trei secunde in lume se produce o fractura osteoporotica. Statisticile arata ca una din trei femei si unul din cinci barbati sufera de fracturi cauzate de osteoporoza. In lume, aproximativ 200 de milioane de femei sufera de osteoporoza, insa mai putin de jumatate dintre acestea au fost diagnosticate.

"Cele mai multe fracturi vin din situatii de presotoporoza. Chiar daca densitatea osoasa nu este suficient de scazuta pentru diagnosticul de osteoporoza, daca apar fracturi e cazul sa ne ingrijoram (...) Niciodata nu putem vorbi destul despre osteoporoza. Desi s-a tot vorbit pe aceasta tema, foarte multi pacienti sunt insuficient informati si, culmea, nici doctorii nu sunt suficient de informati. Multi medici cred ca, daca apare prima fractura, lupta s-a pierdut. Total gresit. Oricand se poate trata", a declarat conf. dr. Daniel Grigorie, presedintele Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice (SROBM), cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei.

Potrivit medicului, in Romania au fost inregistrate 15.000 de fracturi provocate de osteoporoza in 2010. Conf. Grigorie a vorbit despre contributia medicilor la dezvoltarea Frax-ului romanesc.

Frax, cea mai utilizata metoda de identificare a pacientilor

Frax este cea mai utilizata metoda prin care sunt identificati pacientii cu cel mai mare risc de fractura si tine cont de o serie de factori de risc, in afara de densitatea osoasa (istoricul familial, istoricul medical individual, indicele de masa corporala etc.).

In fiecare zi ajung 8-10 pacienti la urgente, suferind de fracturi provocate de osteoporoza.

"Cele mai multte cazuri sunt complicate de prezenta altor afectiuni cronice. Un sfert dintre cei internati cu o fractura la sold mor in primul an de la producerea fracturii. Tratamentul lor implica cel putin 10 doctori, fara sa numaram si asistentii medicali sau infirmierii. E nevoie de un implant, de un tratament medicamentos si de supraveghere medicala continua si foarte atenta. Pacientul nu moare, de regula, din cauza fracturii la sold, ci pentru ca aceasta complica toata patologia lui deja existenta", a declarat conf. dr. Oliviera Lupescu, cadru medical la Spitalul de Urgenta Floreasca. 

Prin urmare, este esentiala diagnosticarea precoce a osteoporozei si administrarea tratamentului corespunzator, care permite prevenirea cu pana la 70% a fracturilor aditionale.

Testari gratuite pentru pacienti

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, medicii, pacientii si ceilalti actori implicati au avut ocazia de a participa la evenimente special dedicate lor. Sambata, acestia vor putea participa la conferinta de informare medicala sustinuta de lectori cu experienta in tratarea osteoporozei. Sesiunile de prezentari vor avea loc la Crystal Pallace Ballrooms (Calea Rahovei 198 A, sector 5 - zona Piata George Cosbuc), intre orele 10.00 si 16.00.

Pe parcursul intregii zile, participantii vor putea face gratuit testari pentru masurarea riscului de fractura (FRAX) si test de screening pentru determinarea densitometriei osoase cu ajutorul ultrasunetelor.

Cadrele medicale implicate in diagnosticarea si tratarea osteoporozei au avut posibilitatea de a participa la manifestarile prilejuite de Ziua Mondiala a Osteoporozei 2012, organizate de Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR) si Houston NPA.

Evenimentul, creditat EMC si EFC, a debutat printr-o ampla conferinta dedicata medicilor (cu specialitatile medicina de familie, reumatologie, endocrinologie, ortopedie, medicina interna, getriatrie, gerontologie, balneofiziokinetoterapie, recuperare medicala), asistentilor medicali si farmacistilor.

La conferinta au participat lectori cu experienta in tratarea osteorporozei si a problemelor medicale asociatie acestei afectiuni. Printre speakeri se numara prof. dr. Mihai Berteanu, prof. dr. Horatiu Bolosiu, conf. dr. Elena Copaciu, dr. Andrea Ildiko Gasparik, conf. dr. Catalina Poiana, etc.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Osteoporoza-este-o-boala-subdiagnosticata-de-catre-specialisti_17878/

lauff lautf laurf