Imprimare

Sanctiuni pentru medicii care nu trec retele in SIUI, prevazute de Co-Ca 2013

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat proiectul de hotarare pentru aprobarea Contractului cadru (Co-Ca 2013, n.red.) privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014. Prin urmare, CNAS a stabilit si un calendar de consultari cu organizatiile profesionale implicate.

Astfel, in perioada 29 octombrie - 1 noiembrie 2012, la sediul institutiei se vor desfasura urmatoarele intalniri pe marginea proiectului legislativ:
29 octombrie
- asistenta medicala de urgenta si transport sanitar
- medicina dentara
- ingrijiri medicale la domiciliu
30 octombrie
- asistenta medicala primara
- asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv asistenta medicala de recuperare-reabilitare a sanatatii in ambulatoriu
31 octombrie
- asistenta medicala spitaliceasca si asistenta medicala de recuperare-reabilitare in unitatile sanitare cu paturi
- asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice
1 noiembrie
- prescrierea, eliberarea si decontarea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu
- dispozitive medicale acordate in ambulatoriu

Puteti consulta proiectul Contractului cadru pentru 2013-2014 AICI. 

Medicii, sanctionati daca nu trec toate retetele off-line in sistemul informatic

Co-Ca pe 2013 stabileste clar ca medicii prescriptori aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate sunt obligati sa utilizeze sistemul electronic pentru medicamente cu si fara constibutie personala, modalitatile de prescriere, eliberare si decontare a acestora fiind stabilite prin norme.

"Prescrierea se face on-line si numai in situatii jusitificate prescrierea se face off-line", se arata in dispozitiile finale ale proiectului de lege. De asemenea, actul normativ stabileste ca asumarea prescriptiei electronice este facuta prin semnatura electronica de catre medici.

"In situatia in care medicii prescriptori nu detin semnatura electronica, prescriptia medicala se va lista pe suport hartie si va fi completata si semnata de medicul prescriptor in conditiile prevazute in norme", prevede proiectul.

Medicii sunt obligati sa introduca toate prescriptiile off-line in sistemul informatic pana in ultima zi a lunii sau cel tarziu pana la data prevazuta in contractul de furnizare de servicii medicale. In caz contrar, arata proiectul, "se retine o suma egala cu contravaloarea prescriptiilor medicale electronice off-line neintroduse in sistemul informatic, prescrise si eliberate in cadrul trimestrului".

Casele de asigurari de sanatate vor verifica trimestrial componenta prescriere cu componenta eliberare pentru toate prescriptiile medicale electronice off-line. Reamintim ca pana in prezent au fost prescrise 2 milioane de retete electronice, CNAS intentionand ca pana la sfarsitul acestui an numarul lor sa ajunga la 3 milioane. 

Contractul-Cadru, o sursa continua de scandal in Sanatate

In luna martie 2012, Contractul-Cadru pentru anii 2011-2012 a fost modificat. Mai precis, s-a propus prescrierea de catre medici a medicamentelor sub forma denumirii comerciale cu indicarea si a denumirilor comune internationale (DCI) corespunzatoare.

"De fapt, este o revenire la normalitate, consider eu. Pe de o parte, medicul este cel care-si cunoaste pacientul, stie ce probleme de sanatate, ce patologii asociate sau intolerante are pacientul si atunci este firesc sa decida tipul de medicament pe care il ia pacientul. Pe de alta parte, cunoaste situatia economica a pacientului si daca acesta va reusi sa-si cumpere acele medicamente", declara pentru PaginaMedicala.ro dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sanctiuni-pentru-medicii-care-nu-trec-retele-in-SIUI_-prevazute-de-Co-Ca-2013_17883/

lauff lautf laurf