Imprimare

Viitorul copiilor cu spina bifida si hidrocefalie, discutat de medicii specialisti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 19-20 octombrie 2012, Asociatia Romana de Spina Bifida si Hidrocefalie (ARSBH) a organizat un eveniment dedicat medicilor si pacientilor, in care si-a propus sa abordeze teme interdisciplinare precum: neurochirurgie, ortopedie si neonatologie. Tema conferintei din acest an a fost "Un pas spre viitor".

Evenimentul organizat de ARSBH a fost creditat cu 8 puncte de educatie medicala continua pentru medicii participanti. Acestia au avut posibilitatea de a dezbate subiecte legate de chirurgia fetala, malformatia Chiari, managementul plagilor in spina bifida, structurile necesare de ingrijire pentru pacientii cu spina bifida si hidrocefalie, managementul plagilor in spina bifida, diagnosticul prenatal in spina bifida si hidrocefalie, etc.

Manifestarea a fost deschisa de Adriana Tontsch, presedintele ARSBH, prof.dr. Ioan Stefan Florian, presedintelele Consiliului Stiintific ARSBH si de dr. Jan Jarab, reprezentantul regional al Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Specialistii straini au luat parte la evenimentul de la Cluj

De asemenea, la eveniment au luat parte personalitati ale lumii medicale romanesti, dar au fost prezenti si oaspeti din strainatate. Printre acestia s-au numarat Andre Borsche, specialist in chirurgie plastica la Bad Kreuznach, dr. Matthias Schulz , neurochirurg la Charite din Berlin si dr. Jan Degenhardt, ginecolog la Universitatea din Giessen.

"In Germania structurile necesare de ingrijire pentru acesti pacienti presupun controlul valvei in hidrocefalie, control dupa ventriculostomie, evaluarea dezvoltarii si aplicarea terapiei pana la varsta adulta. Exista un centru social pediatric, unde se face si electrofiziologie: EEG, SSEP (Somato-senzoriale potentialele evocate); AEP (evocari acustice provocate), control oftalmologic. Sunt servicii de ortopedie, de tratament de continenta, reabilitare socio-juridica, precum si acompaniament la parinti", a declarat Adriana Tontsch, presedintele ARSBH.

De la infiintarea ARSBH si pana in prezent, au fost sustinute financiar aproape 700 de operatii in Romania. Pana acum cei mai multi copii cu hidrocefalie si spina bifida au fost operati la centrul din Cluj, condus de catre prof.dr. Florian Stefan. Peste 182 de interventii au fost efectuate aici, centru urmat indeaproape de sectia de neurochirurgie a Spitalului Budimex, unde activeaza dr. Sergiu Stoica, cu 146 de interventii. De altfel, din acest an spitalul Marie Curie (Budimex) mai are un neurochirurg care se ocupa de soarta micutilor, dr. Sorin Tarnoveanu.

600 de copii romani se nasc anual cu spina bifida si hidrocefalie

In afara Bucurestiului si Clujului, copiii romani mai pot fi operati in spitalele si sectiile de neurochirurgie din Iasi, Timisoara, Constanta, Targu Mures, Sibiu si Alba Iulia.

Potrivit unei situatii intocmite de ARSBH din 2004 pana in prezent la Iasi au fost realizate 125 de operatii, la Timisoara 118, la Targu Mures 91, la Alba Iulia 22, la Constanta 8, la Sibiu 2 si la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitala 2.

In Romania se nasc anual 600 de copii cu spina bifida si hidrocefalie, a explicat Adriana Tontsch, presedinta Asociatiei Romane de Spina Bifida si Hidrocefalie. O operatie de de spina bifida sau de hidrocefalie costa in strainatate 30.000 de euro. Valva care se implanteaza costa intre 400 si 2.000 de euro.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Viitorul-copiilor-cu-spina-bifida-si-hidrocefalie_-discutat-de-medicii-specialisti_17882/

lauff lautf laurf