Imprimare

Seful CPME: Polonia a reusit sa isi aduca inapoi medicii prin decizii politice bune!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doctorul Konstanty Radziwill (foto) este presedintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME). Medicul polonez are o bogata experienta in cadrul institutiei, fiind presedintele subcomitetului de coduri profesionale al CPME in 2004 si 2005, precum si vicepresedinte al organizatiei in perioada 2008 - 2009. Dr. Radziwill este medic specialist in medicina de familie, membru al Colegiului Medicilor de Familie din Polonia si al Societatii Poloneze de Medicina Familiei. Presedintele CPME a fost prezent in Romania cu ocazia conferintei "Transparenta in medicina", aflata la cea de-a doua editie. 

Claudia Spridon (C.S.): Domnule doctor, cum vede Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) presiunea pe care unele state din Uniunea Europeana o pun asupra medicilor?

Dr. Konstanty Radziwill (K.R.): In primul rand, situatia este diferita de la stat la stat. Din pacate, exista din ce in ce mai multe incercari de a influenta practica medicala, iar aceste influente vin din partea guvernelor, a politicienilor si a celor care platesc actul medical. Evident, astfel de manevre sunt total gresite si sunt in detrimentul pacientilor. Autonomia medicului nu este un privilegiu al acestuia, ci este un drept al pacientilor de a fi tratati de un medic extrem de bine pregatit in domeniul sau si care sa nu fie presat de diversi factori precum cei mentionati. Doctorul este acela care ar trebui sa decida ce e mai bine pentru pacientul sau.

C.S.: Care sunt cele mai frecvente modalitati prin care se pune presiune asupra profesionistilor din sanatate?

K.R.: Unele presiuni sunt foarte directe, prin intermediul unor standardizari de cost sau ghiduri si protocoale. In alte cazuri, ministerele sanatatii impun diverse reguli prin care medicii sunt limitati atunci cand au in fata anumiti pacienti. As spune ca principalul motiv pentru care se fac presiuni e dorinta guvernelor de a economisi bani.

C.S.: Polonia s-a confruntat cu un exod al medicilor in urma cu cativa ani...

K.R.: Intr-adevar, in urma cu opt ani, cand am intrat in Uniunea Europeana, ne-am confruntat cu o migratie masiva a personalului medical. Zeci de mii de medici au ales sa isi desfasoare activitatea in Scandinavia, in Anglia, Germania sau Irlanda. Am pierdut, atunci, aproximativ 8% din forta de munca activa, iar intr-unele specialitati pierderea era de 20% - un dezastru pentru sistemul de sanatate polonez. Cea mai buna decizie pe care au luat-o politicienii atunci a fost imbunatatirea conditiilor de munca pentru medici.

C.S.: Care este situatia in prezent?

K.R.: Medicii sunt mai bine platiti decat in trecut. Am observat ca medicii care vor sa migreze pentru salarii mai mari, compara situatia lor financiara nu doar cu cea a medicilor din alte tari, dar si cu cea a profesionistilor din alte domenii din propria lor tara - ingineri, profesori, avocati. Daca spre exemplu, in vremea comunismului medicii erau platiti necorespunzator, iar dupa comunism salariile lor au ramas mai mici comparativ cu profesorii, avocatii sau inginerii, au luat in calcul migrarea spre alte sisteme de sanatate, UK sa zicem, unde salariile oferite erau mult mai mari. Acesta a fost principalul mecanism care a determinat medicii polonezi sa plece din tara. Acum, medicii polonezi sunt mai prost platiti decat cei din Anglia, dar sunt mai bine platiti decat cei care au alte profesii in Polonia. Un astfel de scenariu ar putea fi aplicat si in Romania.

C.S.: I-ar determina doar salariile sa ramana in tara?

K.R.: Nu doar banii sunt motivul pentru care oamenii se gandesc sa plece. Este vorba de conditiile de munca, in general. Spre exemplu, noi am fost norocosi ca directiva care limita timpul de munca a fost implementata la acea vreme in Polonia. Totodata, medicii aveau posibilitatea de a se supraspecializa si a se pregati, avand acces la educatie medicala continua de inalta calitate.

C.S.: Revin medicii polonezi in tara dupa ce si-au desfasurat activitatea in alte sisteme sanitare?

K.R.: Da. Masurile mentionate nu numai ca ii fac pe doctori sa se gandeasca la a ramane in tara, ci ii determina pe cei din strainatate sa se intoarca si sa profeseze in tara natala. Spre exemplu, daca in 2004 ne confruntam cu un exod, situatia e acum opusa. Medicii care au lucrat in strainatate revin in Polonia, iar fenomenul migratiei a incetat. Sunt convins ca multi alti colegi se vor intoarce acasa, pentru ca acolo e familia lor. Sunt putini oamenii care isi doresc cu adevarat sa plece din locul in care s-au nascut.

C.S.: Ce pot face organizatiile profesionale pentru a schimba situatia sociala si economica a medicilor?

K.R.: Ar putea sa se implice mai mult decat o fac in momentul de fata. Spre exemplu, Colegiul Medicilor din Polonia face foarte multe in domeniul educatiei medicale continue, sprijinind doctorii. Situatia doctorilor din Polonia din anul 2012 este diferita de cea din 2004, ea s-a imbunatatit considerabil. Bineinteles, este nevoie de o baza financiara solida pentru a putea produce aceste schimbari.

C.S.: Romania acorda doar 3,7 din PIB pentru sanatate...

K.R.: Inseamna ca statul roman are domenii mai prioritare decat sanatatea. Daca intrebi oamenii de pe strada ce este mai important pentru ei, sunt convins ca vor pune pe primul loc sanatatea. In Romania este o discrepanta intre prioritatile cetatenilor si cele ale politicienilor. Bineinteles ca nu poti cheltui ca si Germania sau Anglia in domeniul sanatatii, pentru ca asta ar insemna sa aloci toti banii sistemului sanitar. Ar fi imposibil. Dar, cu siguranta ca trebuie facuta presiune in randul politicienilor. In momentul in care procentul din PIB este foarte mic, evident ca nu iti permiti sa platesti corespunzator profesionistii din sanatate. Totul tine de prioritizarea banilor publici si de politicile de sanatate dintr-o tara.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Seful-CPME_-_Polonia-a-reusit-sa-isi-aduca-inapoi-medicii-prin-decizii-politice-bune__17888/

lauff lautf laurf