Imprimare

30% dintre adulti apeleaza la medicul ortodont. Dintre acestia, cele mai multe sunt femei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un studiu efectuat de Clinic Ortodent pe un esantion de 1211 subiecti a demonstrata ca doar 29% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 26 si 54 de ani apeleaza la un medic ortodont. Dintre acestia, 78% sunt femei, in timp ce 22% sunt barbati.

Conform dr. Emilia Gheorghiu-Milicin, medic specialist in cadrul clinicii, desi problemele de ortodontie se pot rezolva cu mai mare usurina in perioada copilariei, nu este exclusa remedierea lor in perioada adulta.

"Principalele probleme ortodontice care pot aparea in perioada adulta sunt: probleme parodontale, cum ar fi retractii ale gingiei, aparitia sensibilitatii dintilor langa gingie, tocirea dintilor, pierderea osoasa graduala cu aparitia mobilitatii dintilor si la un moment dat pierderea acestora; probleme ale articulatiei temporomandibulare cu manifestari diferite: dureri de cap pana la migrene, dureri de ureche, dureri la nivelul gatului, dureri la nivelul coloanei vertebrale si deformari ale acesteia", a declarat dr. Elimia Gheorghiu-Milicin.

Rezolvarea problemelor de ortodontie prin echipa multidisciplinara

Pentru rezolvarea unor astfel de situatii este nevoie de colaborarea multidisciplinara intre medicii dentisti de diverse specialitati: parodontolog, implantolog, chirurg maxilo-facial, posturolog, protetician. In plus, arata medicul Gheorghiu-Milicin, rezolvarea problemelor de ortodontie nu este legata doar de estetica, ci asigura o functionalitate corecta.

"Luand in considerare faptul ca dintii de misca pe parcursul intregii vieti putina lume stie ca problemele de parodontoza care apar la o anumita varsta, la unele persoane por fi stopate sau mentinute sub control daca se corecteaza muscatura si se mentine un control strict al igienei, evitand in acest fel riscul pierderii dintilor, chiar si a celor care au deja mobilitate", adauga specialistul Clinicii Ortodent.

Tratamentele ortodontice se pot plati si in rate, iar unele clinici garanteaza pe viata acest tratament. Durata unui tratament ortodontic variaza intra 6 luni si 2 ani.

Lipsa de spatiu, problema cu care se confrunta copiii intre 3 si 11 ani

Un alt studiu efectuat de clinica a aratat ca peste 50% dintre cei care apeleaza la un medic ortodont sunt copii si tineri cu varste cuprinse intre trei si 16 ani. Copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 11 ani reprezinta 40,63%, din care 56,71% sunt de sex feminin, iar cei cu varsta intre 11 si 16 ani detin un procentaj de 13,21%, din care 60,63% sunt de sex feminin.

Problema frecventa cu care se confrunta copiii intre 3 si 11 ani este lipsa de spatiu, intrucat dintii permanenti nu au loc, fiind mai mari decat cei de lapte, acestia vor iesi fie in fata, fie in spatele spatiului, fie strambi. Acest lucru poate fi cauzat de respiratia incorecta, cresterea insuficienta a maxilarelor, prezenta polipilor, a amigdalelor hipertrofice, a obiceiurilor de sugere de deget si de introducere a diverselor obiecte in gura, deformand oasele.

O alta cauza poate fi genetica. 40-50% dintre cazurile de lipsa de spatiu sunt ereditare, restul fiind dobandite dintr-o nefunctionare corecta a sistemului respirator, de deglutitie si a obiceiurilor vicioase.

In perioada copilariei se pot rezolva atat probleme ce tin de stomatologia ortopedica, precum si probleme ortodontice. Ce puncteaza, insa, clinica Ortodent, cea care a realizat sondajul de piata, oamenii trebuie sa fie bine informati asupra faptului ca la medicul ortodont se poate apela indiferent de varsta.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/30_-dintre-adulti-apeleaza-la-medicul-ortodont.-Dintre-acestia_-cele-mai-multe-sunt-femei_17892/

lauff lautf laurf