Imprimare

Antibioticele - prescrise prea mult, prea usor si in cazuri care nu sunt atent selectionate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cea mai frecventa patologie din Spitalul Gomoiu in perioada rece o reprezinta rinosinuzitele, care au simptome ascunse precum tusea cronica, cefaleea, obstructia nazala sau scadere in greutate.

"Rinosinuzita este pe primul loc la bolile pentru care se prescrie antibiotic, fie in cabinetului medicului de familie, fie in cabinetul medicului de specialitate. Americanii au derulat un studiu conform caruia peste 80% dintre pacientii diagnosticati cu rinosinuzita pleaca de la medic cu o reteta pe care e prescris un antibiotic", a explicat pentru PaginaMedicala.ro dr. Diana Ionescu, sefa sectiei de ORL din cadrul Spitalului Gomoiu.

In Romania, situatia este similara. Insa ce puncteaza medicul orelist e faptul ca antibioticul nu inseamna vindecare.

"Antibioticul trebuie prescris pentru cazuri atent selectionate. Nu trebuie sa ne luam dupa parinti, ci trebuie sa ne luam dupa semne, dupa tabloul clinic tocmai pentru ca pacientilor sa le mearga bine. Antibioticele prezinta o rezistenta extraordinara in ultimul timp tocmai pentru ca sunt prescrise prea mult, prea usor si in cazuri care nu sunt atent selectionate", a continuat doctorul.

Rinoscopia este, dupa spusele specialistului, o investigatie necesara. "Rinoscopia posterioara este o investigatie mai dificila, pe care in ultimul timp o facem sub o mica anestezie, ne uitam in locul unde se dezvolta vegetatiile adenoide, care pot fi punctul de plecare a unei intregi patologii infectioase in sfera copilului".

O complicatie a racelilor incorect si incomplet tratate o reprezinta cresterea numarului de otite din aceasta perioada.

"Repet, corect tratate nu inseamna neaparat antibioticoterapie, ci inseamna un management corect al bolii, aspirarea secretiilor etc", a mai precizat dr. Ionescu.

Medicamentele care inhiba tusea, contraindicate sub varsta de 2 ani

Pe de alta parte, prof. dr. Evelina Moraru, sefa Clinicii II de Pediatrie de la Spitalul Sf. Maria din Iasi atrage atentia asupra medicamentelor care trebuie folosite pentru a inhiba tusea. Aceasta a explicat ca la copiii sub doi ani codeina nu este indicata.

"Multe dintre antitusive nu sunt recomandate sub aceasta varsta", a declarat prof. dr. Evelina Moraru, adaugand ca specialistii europeni au la dispozitie un medicament pe baza de extrat de frunze uscate de iedera medicala. Produsul Prospan este indicat si copiilor sub 2 ani care au tuse productiva.

Un studiu, efectuat in anul 2009 de catre o echipa de specialisti coordonati de Sergio Fazio, medic si partener Engelhard Arzneimittel, a selectat 9657 de pacienti din care 5181 copii cu bronsita acuta sau cronica. Acestia au primit extract uscat din frunze de iedera sub forma de sirop (raport medicament-solvent 5-7,5:1, extract alcoolic 30%) in dozele recomandate de catre producator pentru fiecare grupa de varsta. Dupa sapte zile de tratament, la 95% din pacientii tratati s-a constatat o imbunatatire semnificativa a simptomaticii si in unele cazuri chiar a disparitiei problemelor.

In privinta bebelusilor, cercetatoarea K. Kraft a solicitat includerea in studiu si a micilor pacienti, pentru a vedea tolerabilitatea la sugari si copii mici. Din cei 52.478 de copii, care au fost tratati impotriva afectiunilor cailor respiratorii cu un extract uscat din frunze de iedera fara alcool, 51% aveau varste cuprinse intre unu si cinci ani. Extractul s-a dovedit a fi foarte bine tolerat, incidenta aparitiei efectelor nedorite fiind de 0,22%, citeaza cmb.ro.

Apneea in somn, confundata de medicii romani cu tulburarile de spectru autist

O alta problema de sanatate reala a copiilor este apneea in somn, careia nu i se acorda atentia cuvenita. Daca in cazul adultilor, sindromul de apnee in somn sta la baza accidentelor rutiere din trafic, in cazul copiilor apneea in somn este de cele mai multe ori diagnosticata gresit, fiind considerata o tulburare din spectrul autist.

"De multe ori ne vin copii diagnosticati cu ADHD cand, de fapt, ei au apnee in somn. Apneea in somn este un diagnostic clar la copii in ultimul timp. Daca saturatia de oxigen nu este satisfacatoare pe parcursul noptii, copilul nu se dezvolta. Semnele apneei in somn la copii sunt diferite de cele la adulti. Copii care au vegetatii adenoide foarte mari prezinta in proportie de peste 30% perioada de apnee sau de hipopnee", a declarat dr. Diana Ionescu.

Medicul a explicat ca unitatea sanitara in care isi desfasoara activitatea deruleaza in prezent o serie de studii legate de apneea in somn, tratamentul corect si modalitatile prin care ar putea fi prevenita.

"Somnologia este o specialitate care a aparut de cativa ani, dar care este intr-o continua dezvoltare, apneea in somn fiind o problema de sanatate reala nu doar la adulti, ci si la copii", a conchis medicul Diana Ionescu.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Antibioticele---prescrise-prea-mult_-prea-usor-si-in-cazuri-care-nu-sunt-atent-selectionate_17903/

lauff lautf laurf