Imprimare

MS incearca sa nu mai repete criza oncologicelor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru a nu se mai repeta criza medicamentelor strict necesare in oncologie, declartat subsecretarul de stat Raed Arafat.

"A fost constituita o comisie care se ocupa de lista cu medicamentele strict necesare in oncologie. Aceasta urmareste medicamentele care nu se livreaza si medicamentele pe care nu le gasim pe piata, chiar daca ele au autorizatie de desfacere. S-au identificat mai multe categorii de medicamente, cele care nu se mai produc deloc, sunt putine, si vorbesc de oncologicele ieftine si categoria care se pare ca nu reprezinta interes comercial pentru cei care le desfac si pentru asta nu le aduc", a declarat Raed Arafat.

Conform acestuia, Ministerul Sanatatii impreuna cu Comisia nationala a medicamentului cauta solutii pentru ca spitalele sa aiba si aceste medicamente care nu prezinta interes pentru cei care le comercializeaza, cea mai buna fiind aceea ca, in loc ca fiecare spital sa achizitioneze o cantitate mica din aceste medicamente, sa se faca o singura licitatie nationala, pe doi ani, astfel incat cantitatea sa suscite interesul celor care le vand.

"In cazul in care o tara obtine autorizatie de retragere de pe piata a unui medicament sau oprirea lui de la vanzare, ar trebui sa notifice acest lucru cu o perioada de timp inainte. Se pare ca la noi este o problema cu legislatia, ea nu prevede clar acest aspect, spune ca trebuie notificare cu sase luni inainte, dar nu exista sanctiuni daca nu se notifica. Lucram pe legislatie acum si dorim ca in cazul in care nu se notifica cu un numar de luni suficient de mare pentru a ne da noua timp sa rezolvam problema, sa se sanctioneze foarte drastic", a subliniat Arafat.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-incearca-sa-nu-mai-repete-criza-oncologicelor_17906/

lauff lautf laurf