Imprimare

Spitalele din tara se vor putea reabilita termic prin fonduri europene

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional 2007-2013 a avizat deschiderea apelului de proiecte pentru reabilitarea termica a cladirilor institutiilor publice, in prima etapa cladirile spitalelor din tara, informeaza Agerpres.

Declaratiile ii apartin secretarului de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Marcel Bolos, la finalul sedintei comitetului desfasurata pe 23 si 24 octombrie la Oradea.

"Este o veste buna pentru ca este un program mult asteptat, chiar daca este un aviz de principiu. Am avut o discutie si cu reprezentantii Comisiei Europene, prezenti la lucrarile Comitetului de Monitorizare si am ramas intelesi ca la sfarsit de noiembrie vom avea o alta intalnire pentru a definitiva schema de finantare care va sta la baza acestui program national ce se va adresa in special autoritatilor locale", a declarat Marcel Bolos.

Programul care vizeaza, prioritar, spitalele din tara, urmand scolile la nivel national si alte categorii de institutii publice, va avea un buget estimativ de 800 de milioane de euro si se va adresa autoritatilor municipiilor resedinta de judet, pentru spitalele de interes judetean si spitalele municipale, care ar putea intra in prima etapa pentru a accesa fonduri pentru reabilitare termica. Nu vor putea aplica spitalele private. Lucrarile de reabilitare termica finantate sunt anveloparile fatadelor, tamplaria ferestrelor, sistemele de ventilatie, alimentarea cu energie electrica si energie termica si vizeaza reducerea costurilor de functionare a spitalelor. Ca noutate, beneficiarii vor fi sustinuti si pentru implementarea unor solutii inovative, precum panourile solare.

Schema de finantare, ajustata intr-o intalnire viitoare cu reprezentantii CE, inseamna ca, din bugetul UE, grantul va fi de 80% din valoarea lucrarilor, in timp ce contributia bugetului de stat si a bugetului local va fi, deocamdata ca propunere, de cate 10%.

Calendarul programului prevede ca, probabil, in primul trimestru al anului viitor sa fie lansat ghidul solicitantului si tot rapid va fi deschis si apelul de proiecte, din aprilie-mai.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalele-din-tara-se-vor-putea-reabilita-termic-prin-fonduri-europene_17908/

lauff lautf laurf