Imprimare

Registrul roman de boli reumatice este in curs de finalizare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Congresul National de Reumatologie a ajuns la cea de-a XIX-a editie. Anul acesta, in cadrul Congresului se reunesc peste 500 de specialisti reumatologi si 150 de asistenti medicali. Timp de trei zile, acestia vor participa la discutii, prezentari, studii de caz, simpozioane si alte manifestari stiintifice.

“Congresul de anul acesta vine cu noutati nu doar in privinta subiectelor tratate, ci chiar in insasi structura lui. "Este pentru prima data cand organizam un curs postuniversitar Sud Est European (SEE) sub patronajul EULAR (European League Against Rheumatism), dedicat reumatologiei pediatrice si a adultului, cu scopul unei abordari unitare a bolilor reumatice care afecteaza atat copiii cat si adultii”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, presedintele Societatii Romane de Reumatologie, organizator al Congresului.

O alta premiera a Congresului o reprezinta sesiunile dedicate asistentilor cu preocupari in reumatologie.

"Este evident ca suntem o echipa: pacient, doctor si asistent medical, deci trebuie sa si actionam ca o echipa. Peste 150 de asistenti medicali din tara au sosit la Bucuresti pentru sesiuni dedicate lor”, explica prof. dr. Ruxandra Ionescu.

Congresul National de Reumatologie are loc la Muzeul National de Arta Bucuresti in perioada 25-27 octombrie 2012.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiunile reumatice reprezinta cea mai frecvent raportata cauza de boala la populatia adulta. Aproape jumatate din adulti prezinta antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidentiabile prin examen clinic, iar 10% din populatie prezinta din aceasta cauza un grad de handicap motor.

Tinerii, din ce in ce mai afectati de bolile reumatice

Tot mai multi tineri, adulti si chiar copii sunt afectati de bolile reumatice. Bolile reumatice prezinta un impact socio-economic major, cu costuri sociale semnificative. Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afectiuni. Dintre acestea, cea mai frecventa forma este artroza, o afectiune a cartilagiului articulatiilor. Potrivit estimarilor, 4.000.000 de romani sufera de artroza, din care 70% sunt cazuri diagnosticate.

Potrivit dr. Catalin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale “Dr. Ion Stoia”, frecventa bolilor reumatice in ultimii ani este in crestere pentru ca asistam la un proces de imbatranire al populatiei. Aceasta presupune si preponderenta afectiunilor degenerative, legate de uzura, de aceea in populatie avem din ce in ce mai multe boli reumatismale.

Un exemplu in aceasta directie sunt artrozele, cu principalele lor localizari: artroza de maini, de genunchi, de sold, manifestarile artrozice la nivelul coloanei vertebrale.

In ceea ce ii priveste pe copii, cea mai frecventa afectiune este artrita juvenila. Aceasta boala afecteaza dezvoltarea scheletului copilului si, daca nu este depistata si tratata din timp, poate produce deformari serioase ale oaselor.

Boala se poate tine sub control!

Chiar daca nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi tinute sub control. O prima conditie este ca boala sa fie diagnosticata din timp. Prin urmare, toti specialistii recomanda ca pacientii sa se prezinte la reumatolog in cazul in care durerile articulare persista. "Simptomele care trebuie sa il trimita pe pacient la medic sunt durerea si reducerea mobilitatii articulare, dificultatea de a merge sau a indeplini activitati profesionale sau casnice uzuale", precizeaza dr. Catalin Codreanu.

“Din pacate, si in cazul bolilor reumatice ne confruntam cu fenomenul automedicatiei, pacientul considera ca stie ce medicamente trebuie sa ia si fara sa consulte un medic. Pe langa faptul ca tratamentul poate sa nu fie eficient, pentru ca pacientul nu are cum sa stie sa aleaga medicatia corecta, in doze potrivite si intr-o schema adecvata formei de boala, se expune si riscului unor reactii adverse. Frecvent, folosind antiinflamatoare non‐steroidiene (AINS), des utilizate pentru durerile reumatice, fara protectie adecvata, pacientii se expun riscului unor complicatii gastro-intestinale frecvente si severe", adauga dr. Catalin Codreanu.

Acesta a explicat ca Registrul Roman de Boli Reumatice este in stadiul de finalizare.

"Important este ca acest registru va oferi date reale locale, dar si la nivel national, care vor fi utile nu doar specialistilor ci mai ales institutiilor care solicita astfel de registre", a declarat pentru PaginMedicala.ro Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Registrul-roman-de-boli-reumatice-este-in-curs-de-finalizare_17909/

lauff lautf laurf