Peste 5.000 de absolventi s-au inscris la concursul de rezidentiat
Un numar de 5371 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie s-au inscris la concursul de Rezidentiat pe care Ministerul Sanatatii il va organiza in data de 25 noiembrie a.c., ei urmand sa concureze pe 3730 locuri si posturi scoase la concurs.
Cei mai multi medici tineri, 4142, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, un numar de 931 au optat pentru locurile si posturile din domeniul medicina dentara, iar restul de 298 vor sustine concursul pentru domeniul farmacie.
In sesiunea din 2012, dintre cele 3730 locuri si posturi scoase la concurs, un numar de 3310 sunt pentru medicina, 250 pentru medicina dentara si 170 pentru farmacie.
3730 de locuri si posturi scoase la concurs
Reamintim ca Ministerul Sanatatii suplimentat locurile disponibile la concursul de rezidentiat din luna noiembrie 2012 astfel incat numarul acestora sa fie similar cu cel din anul precedent.
"Recent, am luat decizia de a suplimenta locurile disponibile in concurs, astfel incat sa ajungem la un nivel similar cu cel de anul trecut. Am suplimentat cu inca 48 de locuri, sunt cu 10 locuri mai putine decat in 2011. Suplimentarea a fost facuta recent", a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
La fel ca anul trecut, si in acest an, concursul se va desfasura, descentralizat, in sase centre universitare din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Timisoara si Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza tematicilor anuntate.
Ca noutate, in acest an, s-a decis organizarea concursului de rezidentiat pe post si pentru spitalele clinice, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de sustinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale in tara.
Posturile scoase la concurs, in functie de dinamica de personal
De asemenea, numarul posturilor scose la concurs nu s-a mai stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada.
Conform metodologiei de examen, Ministerul Sanatatii era obligat sa transmita universitarilor de medicina si farmacie numarul de candidati pentru fiecare domeniu din centrul universitar respectiv, urmand ca pana la data de 30 octombrie 2012 sa transmita in format electronic listele nominale ale acestor candidati.
La data de 22 noiembrie 2012, candidatii pot afla sala si ora inceperii probei de concurs vizitand paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie sau site-ul www.rezidentiat.info
Concursul se desfasoara sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare prevazut mai sus se calculeaza la nivelul
fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.
Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro