Ortopedia pediatrica, din nou la rezidentiat dupa 7 ani de pauza
Specialitatea de ortopedie pediatrica a fost inclusa la rezidentiat, dupa sapte ani de pauza, in urma unei decizii definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar mai ales in urma unor eforturi extraordinare depuse de Asociatia Romana a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri (ARTOP).
Anul acesta sunt 18 locuri la rezidentiat in domeniul ortopediei pediatrice, iar prof. Burnei, presedintele ARTOP, dar si presedintele Comisiei de Ortopedie Pediatrica din Ministerul Sanatatii, spera ca absolventii de medicina care s-au inscris la rezidentiat sa opteze pentru aceasta specialitate.
Profesorul nu are niciun medic tanar in echipa, dar astepta cu nerabdare cei cinci noi rezidenti care vor veni in Spitalul Marie Curie incepand de la anul. Cel mai tanar medic pe care prof. Burnei il are in echipa are o experienta de 10 ani in domeniu.
Ortopedia pediatrica e o specialitate care necesita foarte multa gandire
"Eu am convingerea ca tinerii medici opta pentru aceasta specialitate. Este o specialitate care necesita foarte multa gandire, care da foarte multe satisfactii. Practicand-o, reusesti sa parcurgi trepte pe care altfel nici nu ti le-ai putea imagina. Daca ei vor ocupa aceasta specialitate vor fi cei care au posiblitatea acum, in aceste momente dificile, sa-si insuseasca mai repede cunostintele, sa intre in practica mult mai devreme pentru ca asa se cere si vor reusi sa devina specialistii care vor avea drepturile de a practica medicina in toate centrele europene sau in toate centrele din lume", a declarat prof. dr. Gheorghe Burnei.
Stie ca medicii pleaca pe capete din Romania si e constient ca exista riscul ca, odata ce-i formeaza la cel mai inalt nivel, sa plece din sistemul romanesc pentru salarii mai bune. Optimist din fire, nu-si pierde totusi speranta. Chiar a fost abordat de medici in ultimii cinci ani care ii spuneau ca vor sa imbratiseze specialitatea de ortopedie pediatrica.
"Medicii care au plecat de la noi din tara n-au plecat pentru ca asa au vrut, ci pentru ca au fost fortati de imprejurari. Acum, sa zicem ca din 18 cati pregatim anual, vor pleca unul, doi. Dar, daca ei vor fi motivati, daca vor fi stimulati si determinati sa ramana in tara, daca isi vor gasi posturi si locuri, daca exista necesarul de medici, cu siguranta ca nu vor mai pleca. Eu am convingerea asta. Trebuie sa avem cat mai multi medici tineri, ei reprezinta izvorul specialitatii noastre", a continuat medicul.
Eforturile ortopezilor pediatri, de 10 ori mai mari decat in mod normal
In cei sapte ani in care nu s-au mai format ortopezi pediatri, lipsa de personal din spitale a facut ca eforturile celor ramasi pe baricade sa fie de 10 sau chiar 20 de ori mai mari pentru a mentine activitatea in domeniu si pentru a satisface nevoia de asistenta medicala.
Si prof. Aprodu saluta pregatirea rezidentilor in ortopedie pediatrica, ce revine centrelor spitalicesti dotate cu personal cu experienta in domeniu. "E normal ca un copil sa beneficieze de tratament in unitati pentru copii. Lucrurile au intrat in normal", declarat prof. Aprodu de la Iasi.
Un alt punct din agenda ARTOP este ca centrele de ortopedie pediatrica din tara sa ajunga la nivel european. "Exista sectii de chirurgie si ortopedie pediatrica care au un spatiu adecvat in care fac acum chirurgie si ortopedie pediatrica, dar marea noastra problema e lipsa de specialisti. In patru centre nu mai exista niciun medic, nici de chirurgie pediatrica, nici de ortopedie pediatrica", a conchis profesorul Burnei.
In Romania ar fi nevoie de cel putin 100 de specialisti in ortopedie pediatrica. In prezent, exista aproximativ 30 de centre de chirurgie si ortopedie pediatrica in tara si numai 10 specialisti.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro