Imprimare

Introducerea de noi molecule nu presupune costuri mari pentru bugetul sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Atat reprezentantii companiilor farma, cat si reprezentantii asociatiilor de pacienti au declarat in nenumarate randuri ca lista de compensate si gratuite nu a facut loc unor molecule noi de mai bine de cinci ani.

Cegedim a efectuat o analiza in urma careia a ajuns la concluzia ca statul roman trebuie sa aloce suma de 94,3 milioane RON pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule care sunt in asteptare. Confom sursei citate, cresterea costurilor la bugetul sanatatii ar fi doar de 1,5%.

"In prezent, in Romania, sunt compensate medicamente in valoare de 6,415 milioane RON, ceea ce reprezinta 60% din totalul medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Pentru actualizarea listei cu numarul integral de molecule care se afla acum in asteptare, statul roman ar trebui sa aloce in plus suma de 94,3 milioane RON in primul an", a declarat Petru Craciun, directorul general al Cegegim Romania.

Zaharescu: "Recuperarea pacientilor ar fi mai rapida!"

Pe de alta parte, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente sustine ca pacientii romani ar beneficia de o recuperare mai rapida, in conditiile in care moleculele noi ar intra pe listele de compensate si gratuite.

"Sunt milioane de pacienti in Romania, care ar beneficia de o recuperare mai rapida, de un tratament mai eficient, cu mai putine efecte adverse, daca lista de medicamente compensate ar fi actualizata cu tratamentele noi care sunt in asteptare de mai bine de cinci ani", a declarat Dan Zaharescu.

Dintre moleculele aflate in asteptare, majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, antibiotice si antivirale, dar sunt si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

Moleculele noi, introduse in Austria dupa doar 88 de zile de la aprobare

Romania este pe ultimul loc in clasamentul european in ceea ce priveste accesul la medicamentele noi, arata studiul Patient WAIT, realizat de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) in anul 2010, care a inclus 16 tari in Uniunea Europeana.

"Din pacate, medicamentele care au fost compensate in ultimii cinci ani in Europa nu sunt compensate si in Romania. In felul acesta, se produce un decalaj considerabil intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o limitare a drepturilor pacientilor la tratamente de ultima generatie. Vorbim de medicamente care sunt mai eficiente, cu mai putine efecte adverse si, per ansamblu, mai putin costisitoare. Acestea sunt atat in avantajul pacientilor, dar si al autoritatilor. Un tratament mai bun inseamna o perioada mai scurta de spitalizare, o refacere mai rapida a pacientului si implicit, o reintegrare mai usoara in familie si la locul de munca”, a explicat Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In momentul de fata, au trecut deja mai mult de 1800 de zile din momentul in care medicamentele noi au fost aprobate, fara ca acestea sa fi ajuns inca la pacientii romani. Prin comparatie, intre momentul aprobarii unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului si cel in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, belgienii asteapa 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Introducerea-de-noi-molecule-nu-presupune-costuri-mari-pentru-bugetul-sanatatii_17919/

lauff lautf laurf