Imprimare

Prof. Gheoghe Burnei indeamna absolventii sa opteze pentru ortopedia pediatrica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Profesorul Gheorghe Burnei sustine ca a crescut numarul de malformatii genetice la copii, ele fiind determinate de cresterea concentratiei radiatiilor. De fapt, spune seful sectiei de Chirurgie Ortopedica de la Spitalul Marie Curie din Capitala, exista o zona endemica in zona Ardealului.

"Aceste malformatii sunt prezente, mai ales in zona Ardealului, unde se extrag zacamintele de uraniu. Sunt familii intregi care au malformatii si acestea sunt date de modificarile teratogene care se produc in structura genetica. Acesti copiii afectati initial pot sa transmita boala decendentilor lor", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. Burnei.

Mutatiile genetice, obiectul unui studiu desfasurat de echipa prof. Burnei

Noile mutatii genetice vor fi obiectul unui studiu pe care il va desfasura presedintele ARTOP alaturi de echipa sa.

"Noi intentionam sa formam un grup de studiu si un colectiv de cercetare in domeniul bolilor genetice chirurgicale si ortopedice pentru a veni in ajutorul celor care au aceste afectiuni", adauga prof. Burnei.

In ceea ce priveste numarul mare de accidente de circulatie in care sunt implicati copiii, medicul spune ca preventia lor depinde mai putin de medici si in special de educatia primita de la familie si de educatia sanitara scolara.

Saptamana trecuta a avut loc cel de-al cincilea congres al Asociatiei Romane a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri (ARTOP), manifestare care a reunit specialistii in ortopedie pediatrica din Romania, putini la numar.

Imbunatatirea nivelului ortopediei pediatrice, un obiectiv al ARTOP

Pana in prezent, societatea si-a desfasurat activitatea in trei mari directii: informarea specialistilor, legalitatea societatii profesionale si imbunatatirea nivelului la care se situeaza ortopedia pediatrica.

"Societatea va avea tot dreptul de a apara medicii, dar va avea si dreptul sa-i sanctioneze atunci cand e cazul. In ceea ce priveste nivelul ortopediei pediatrice, vrem sa organizam un nucleu de spitale pe fondul celor existente, care sa se ridice la nivelul centrelor europene", a completat prof. Burnei. 

O alta mare bucurie a acestuia a fost reinfiintarea ortopediei pediatrice ca specialitate, in urma unui proces pe care prof. Burnei l-a castigat acum un an. Prin urmare, pentru prima oara dupa sapte ani, absolventii de medicina vor avea posibilitatea de a opta pentru chirurgia si ortopedia pediatrica la rezidentiat, avand la dispozitie 18 locuri, dintre care 10 in Bucuresti, 4 la Iasi si 4 la Timisoara.

"Cei care se simt atrasi de specialitatea ortopedie pediatrica, sa pofteasca cu draga inima. Vor avea ce sa lucreze, vor avea ce sa invete si viitorul este al lor!", a conchis prof. Burnei. 

In curand veti putea urmari un interviu video pe care prof. Burnei ni l-a acordat in urma congresului ARTOP. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Gheoghe-Burnei-indeamna-absolventii-sa-opteze-pentru-ortopedia-pediatrica_17918/

lauff lautf laurf