Imprimare

Institutul Cantacuzino va fi reorganizat. Productia de antigripal ar putea incepe anul acesta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Problema de la Institutul Cantacuzino va fi rezolvata astazi, in sedinta de Guvern. Ideea, spune premierul Victor Ponta, este de a salva institutia si de a-i oferi o noua perspectiva pentru viitor.

"Asta inseamna ca cercetarea si dezvoltarea raman autonome, sustinute de catre Ministerul Sanatatii, iar productia va fi manageriata de cei de la Antibiotice Iasi, acolo unde statul are participatie majoritara si asa va ramane, fiindca nu va vinde niciodata acele actiuni. Antibiotice Iasi a fost si este producatorul roman cu cele mai bune rezultate, pe profit, este o societate la care statul are participare deci avem control", a declarat Victor Ponta.

Prin urmare, institutul urmeaza sa fie reorganizat in asa fel incat sa supravietuiasca. Este important, adauga premierul, ca vaccinurile sa fie in continuare produse in Romania, la un pret diferit de ceea ce se importa.

"Fara aceasta reorganizare institutul nu poate sa functioneze pentru ca nu ne da voie Uniunea Europeana, astfel ca reorganizarea era o solutie obligatorie", a declarat Vasile Cepoi, consilier de stat in guvern.

Asadar, cei de la guvern trebuie sa gaseasca mecanismele financiare necesare pentru ca linia de productie sa fie refacuta la standardele actuale. Dr. Vasile Cepoi a adaugat ca, cel mai probabil, aceasta modalitate de reorganizare a institutului va fi si acceptata de catre guvern.

Subiectul reorganizarii a starnit controverse in randul angajatilor institutului, care se tem de o potentiala privatizare. Consilierul de stat spune, insa, ca o posibila privatizare nici nu intra in discutie.

"Mentionez ca unul dintre actionari este Institutul Cantacuzino care este al MS, iar celelalt actionar este Antibiotice Iasi in care Ministerul Sanatatii are 53 la suta din actiuni", a subliniat Cepoi.

In consecinta, productia de vaccin antigripal ar putea fi reluata chiar anul acesta, iar celelalte vaccinuri vor fi produse in etape, in functie de dificultatea de productie a fiecarui vaccin.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Institutul-Cantacuzino-va-fi-reorganizat.-Productia-de-antigripal-ar-putea-incepe-anul-acesta_17924/

lauff lautf laurf