Ponta: Nu vreau sa promit un procent din PIB pentru sanatate in 2013
Reprezentanti ai corpului medical, oficialitati si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti s-au reunit la Palatul Parlamentului in cadrul Health Forum , Finantarea sistemului de sanatate 2013.
In deschiderea manifestarii a luat cuvantul premierul Victor Ponta, actual ministru al Sanatatii, care a explicat ca se va afla in aceasta pozitie ingrat pentru putina vreme.
"Cel mai scurt angajament este acela de a face un buget care sa nu se termine in septembrie, ci trebuie sa avem o anumita strategie. Sunt de putin timp in aceasta ingrata pozitie si voi mai fi pentru putin timp. Nu exista o tara in care finantarea sanatatii sa acopere toate problemele. De fiecare data este nevoie de mai multi bani pentru sanatate", a declarat Victor Ponta, adaugand ca nicio tara nu are viitor fara educatie si sanatate, dar ca are incredere in profesionistii din sanatate.
Ponta a mai spus ca nu vrea sa promita un procent pentru sanatate pe care sa nu-l respecte. "Are loc sa punem o cifra pe care la anul sa nu o respectam?"
In opinia presedintelui Camerei Deputatilor, in sistemul sanitar romanesc este un adevarat haos. "Subfinantarea exista in 2012, desi vorbim de reforma in sanatate constant. Performantele au scazut pana la un nivel ingrijorator. Salariile din sistemul de sanatate sunt dezastroase, un medic rezident are intre 700 si 800 de lei, am aflat ca fac garzi neplatite, am aflat ca rezidentii se bucura de tichete. Acum s-au deblocat posturi, dar paradoxul este ca n-are cine sa se inscrie la concurs", a declarat Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.
Acesta a explicat ca exista dificultati in anumite programe de sanatate, dar ca sunt probleme in asigurarea medicamentor necesare. Totodata, a mai spus Zgonea, o noua varianta a legii sanatatii se afla pe masa guvernantilor, ea urmand sa fie pusa in dezbatere publica in scurt timp.
Pe de alta parte, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii a declarat ca Sanatatea este un loc in care sunt foarte multe interese, pentru ca nu intotdeauna bolnavul este pus in centrul sistemului.
"Ideea este sa gasim solutia ca in jurul acestui pacient sa cream un sistem medical. Un sistem sanitar are nevoie de finantare, suntem ultima tara din UE in privinta procentului din PIB. Important este sa crestem gradual aceasta suma, pana ajungem la cei 6% despre care se tot vorbeste. Sistemul sanitar inseamna finantare si control", a declarat Arafat.
El a mai spus ca este nevoie de politici tintite, si ca cea mai mare problema care trebuie rezolvata este cea a resurselor umane.
"Trebuie sa sa monitorizam impactul deciziilor din alte state membre asupra altor state membre, iar un exemplu in acest sens e directiva de lucru la nivel european. Sa stiti ca nu toti medicii pleaca din Romania din cauza banilor, ci din lipsa de dezvoltare profesionala, mai precis din cauza structurii acestui sistem de sanatate", a completat Arafat.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro