Imprimare

Ponta, despre dublarea salariilor rezidentilor: Este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premierul Victor Ponta a declarat ca stie care sunt solicitarile Colegiului Medicilor din Romania referitoare la dublarea si respectiv triplarea salariilor medicilor rezidenti incepand cu anul 2013. Ponta a tinut sa precizeze ca nu vrea sa faca promisiuni legate de procentul din PIB destinat Sanatatii pe anul ce urmeaza, motiv pentru care nici nu vrea sa promita marirea salariilor pentru medicii rezidenti.

"Stiu ce a solicitat Colegiul Medicilor din Romania. Evident ca marirea salariilor rezidentilor ar fi un lucru drept si corect, dar este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!", a declarat Victor Ponta.

Acesta a explicat ca in nicio tara finantarea sanatatii nu acopera toate problemele din sistem. "De fiecare data este nevoie de mai multi bani la sanatate. Intr-adevar, nicio tara nu are viitor fara educatie si sanatate, si am incredere in profesionistii din sanatate. Eu cred ca ceea ce fac medicii din Romania pentru foarte putini bani este o munca eroica. Tocmai din acest motiv nici nu vreau sa lansez promisiuni pe care nu le pot tine", a completat premierul.

CMR vrea salarii duble pentru rezidenti pana la finele anului

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a solicitat, cu ocazia Adunarii Generale a CMR, un salariu lunar de minimum 2400 lei pentru medicii rezidenti, incepand cu anul 2013.

Solutia pe care CMR a identificat-o este ca suma alocata drept anvelopa salariala la Ministerul Sanatatii sa treaca la Ministerul Educatiei, in asa fel incat sa se transforme in fond de burse pentru rezidenti. In prezent, medicilor rezidenti li se acorda o suma de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul Romaniei ia inapoi 39 de milioane de euro drept impozite si taxe.

"Avem o discutie cu Colegiul Medicilor din Romania pentru a gasi o solutie pentru a creste veniturile medicilor rezidenti. E vorba de utilizarea altfel a resurslor financiare existente, pe de-o parte si pe de alta parte, o modalitate prin care activitatea practica a medicilor rezidenti la patul bolnavului sa fie remunerata", a declarat dr. Vasile Cepoi, consilier de stat al primului ministru.

"Intreaga suma va fi repartizata catre rezidenti fara sa fie impozitata. Prin urmare, in prima faza venitul va creste de la 800 de lei la 1600 de lei in mana pentru ultimele doua luni ale anului. In proiectia bugetara pe anul viitor noi (n.r. Colegiul Medicilor din Romania) minimum 2400 lei in mana pentru un rezident, iar aceasta sa fie baza pentru a creste veniturile medicilor specialisti si ale medicilor primari", a completat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, cu ocazia Adunarii Generale a Colegiului.

Arafat: Decizia tine de MFP, nu de MS

Si subsecretarul de stat Raed Arafat a precizat ca veniturile medicilor trebuie marite, insa este necesara gasirea solutiilor viabile pentru a face acest lucru.

"Recunoastem ca este o problema cu veniturile medicilor, dar decizia pentru mariri de salariu si pentru orice problema de ordin financiar trebuie luata de Ministerul Finantelor, nu de catre Ministerul Sanatatii", a declarat dr. Raed Arafat. 

In cazul in care salariile medicilor rezidenti nu vor fi marite, adunarea generala a CMR va decide care va fi strategia pe care o vor urma pentru a-si indeplini acest obiectiv.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ponta_-despre-dublarea-salariilor-rezidentilor_-_Este-serios-sa-promitem-asa-ceva_-Nu-cred__17928/

lauff lautf laurf