Imprimare

Lipsa serviciilor medicale si a tratamentelelor arunca Romania la coada UE

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicamentele noi sunt disponibile in peste 70% dintre tarile europene, dupa cum a tinut sa precizeze dr. Sorin Popescu, directorul grupului de comunicare al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), cu ocazia Forumului de Sanatate - finantarea sistemului de sanatate 2013, organizat de Intact Media Group. 

Cele 80 de medicamente noi au fost evaluate pozitiv de catre Ministerul Sanatatii, ele fiind deja aprobate, insa nu au fost puse pe listele de medicamente compensate si gratuite, astfel incat ele sa fie disponibile pentru pacientii romani.

"Listele nu au mai fost actualizate de cinci ani si jumatate. Prin umare, pacientii romani nu au acces la acelasi tratament ca pacientii europeni, iar aici ma refer la tratamente noi, salvatoare de vieti. Speram ca ele sa fie trecute in lege, iar pacientii romani sa profite de ele la fel ca si ceilalti europeni", a declarat dr. Sorin Popescu.

Moleculele noi nu presupun costuri mari pentru buget

Cegedim a efectuat o analiza in urma careia a ajuns la concluzia ca statul roman trebuie sa aloce suma de 94,3 milioane RON pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule care sunt in asteptare. Confom sursei citate, cresterea costurilor la bugetul sanatatii ar fi doar de 1,5%.

"In prezent, in Romania, sunt compensate medicamente in valoare de 6,415 milioane RON, ceea ce reprezinta 60% din totalul medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Pentru actualizarea listei cu numarul integral de molecule care se afla acum in asteptare, statul roman ar trebui sa aloce in plus suma de 94,3 milioane RON in primul an", a declarat Petru Craciun, directorul general al Cegegim Romania.

Dintre moleculele aflate in asteptare, majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, antibiotice si antivirale, dar sunt si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

Romania - sub 3,9% din PIB pentru sanatate

Pe de alta parte, Sorin Popescu a subliniat ca Romania este la sub 3,9% din produsul intern brut, ceea ce ne arunca pe ultimul loc in Europa privind finantarea sistemului de sanatate.

"Pentru ca sa intram si noi in randul lumii pana in 2020 si sa alocam si noi pentru sanatate un procent aproximativ egal cu ceea ce se intampla in Europa civilizata ar trebui ca incepand de anul viitor sanatatea sa primeasca cel putin 5% din PIB si asta ca sa se rezolve doua chestiuni majore care arunca Romania pe ultimul loc in Europa, accesul la servicii medicale si accesul la terapii de ultima generatie", a completat reprezentantul ARPIM.

In ceea ce priveste taxa de clawback, Sorin Popescu a explicat ca ea este una impovaratoare pentru producatorii de medicamente si ca spera ca din 2013 taxa sa fie una europeana, care sa controleze cresterea pietei si nicidecum sa acopere deficitul bugetar, asa cum se intampla in momentul de fata in Romania.

"Producatorii de medicamente platesc taxa de clawback in valoarea de peste 1,4 miliarde de lei numai in anul 2012. Multumita modificarilor aduse de Guvern, unele probleme au fost rezolvate, speram sa putem sa ducem anul cu bine pana la sfarsit, important e ca din 2013 aceasta taxa sa fie una europeana", a conchis Sorin Popescu.

Tot in cadrul Health Forum 2013 a fost anuntata si intentia Guvernului de a reorganiza Institutul Cantacuzino, separand partea de cercetare si laboratoare de cea de productie. Mai multe informatii despre acest subiect puteti citi AICI. 

Cititi si: Ponta, despre dublarea salariilor rezidentilor: "Este serios sa promitem asa ceva? Nu cred!"

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Lipsa-serviciilor-medicale-si-a-tratamentelelor-_arunca_-Romania-la-coada-UE_17929/

lauff lautf laurf