Imprimare

Exodul face ravagii in Romania. Aproape 14.000 de medici au plecat din tara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Incepand cu anul 2007, de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, peste 13.900 de medici au parasit tara si isi desfasoara activitatea in alte sisteme sanitare. Anuntul a fost facut de catre prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), potrivit Agerpres.

"Vorbim de un exod, de cand am intrat in UE au plecat peste 13.900 de medici specialisti din Romania. Nu avem o situatie exacta a medicilor rezidenti care au plecat. In conditiile in care avem o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, producem pentru export", a declarat presedintele CMR.

Conform acestuia, statul roman a cheltuit peste 3,5 miliarde de euro asigurand educatia medicilor plecati in strainatate, bani care ar fi trebuit sa se regaseasca in serviciile de sanatate.

Totodata, a explicat prof. Astarastoae, exista zone depopulate de medici, indeosebi in mediul rural.

"In centrele universitare, media medicilor este de 3,6 la 1.000 de locuitori, cat este media europeana, zona rurala este depopulata. De exemplu, raportul intre Bucuresti si judetele limitrofe privitor la medici este de 5 la 1, la Iasi, intre Iasi si judete limitrofe este de 3 la 1", a completat medicul.

In Romania sunt 41.000 de medici si 14.000 de rezidenti, dar ar fi nevoie de 80.000 de medici.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Exodul-face-ravagii-in-Romania.-Aproape-14.000-de-medici-au-plecat-din-tara_17930/

lauff lautf laurf