Imprimare

Prin vaccinare, vom scadea rata de cancer la generatiile urmatoare!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Campania de vaccinare anti-HPV din anii precedenti poate fi considerata un esec. Peste 50.000 de doze de vaccin au ramas nefolosite, in conditiile in care Ministerul Sanatatii achizitionase 260.000 de doze incepand cu anul 2008. Costurile? Ridicate si ele, ajungand la un total de 50 de milioane de lei. Cu toata reticenta parintilor din anii precedenti, dar si campaniile de informare, care conform unora, nu au pus pe tapet toate informatiile legate de vaccinarea anti-HPV si beneficiile acesteia, Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania sustine ca este nevoie de o formula optima de vaccinare impotriva HPV. Prin urmare, o eventuala campanie ar putea debuta in a doua parte a anului 2012, iar specialistii o sprijina intru-totul.

Dr. Ruxandra Dumitrescu (foto), medic ginecolog, ne-a vorbit despre beneficiile vaccinarii anti-HPV, dar si despre situatia actuala in care se afla Romania in privinta cancerului de col uterin. Ca de obicei, cifrele nu sunt deloc de partea noastra...

Claudia Spridon (C.S.): Romania se afla pe primul loc din UE in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Care sunt motivele care au dus la aceasta explozie de cazuri?

Dr. Ruxandra Dumitrescu (R.D.): Incidenta este mare, deoarece femeile se prezinta tardiv la medic, respectiv atunci cand apar simptomele. Asadar, Romania are o rata mica de depistare a leziunilor precanceroase, pacientele incepand tratamentul cand deja au cancer in stadii avansate. Este dovedit stiintific faptul ca vaccinarea HPV previne aparitia cancerului de col uterin. Dar este bine de precizat ca actuala campanie va ajuta cohortele de fetite care vor deveni adulte in 8-10 ani, deci vom scadea rata de cancer la generatiile urmatoare. Este, de fapt, o investitie in viitor pentru copiii nostri.

C.S.: De ce credeti ca obisnuiesc pacientele sa vina la medic intr-un stadiu avansat al bolii, chiar daca au existat in ultimii ani campanii de educare si preventie?

R.D.: Romanii merg la medic doar daca au simptome precum durere, sangerare etc. Educatia sanitara ar trebui sa inceapa de la gimnaziu pentru a-i invata pe copii sa previna boala, sa efectueze control medical anual, chiar daca se simt bine si sunt, aparent, sanatosi. Unele afectiuni, cum este si cancerul de col uterin, sunt mult timp asimptomatice.

C.S.: Este patologia mai frecventa in randul romancelor care traiesc in zona rurala sau in randul celor de la oras?

R.D.: Incidenta este similara. Ea creste la persoanele cu parteneri sexuali multipli si la femeile defavorizate social, care nu au educatia de a merge la medic sau care locuiesc in sate situate la distante mari de cabinete ginecologice.

C.S.: S-a vorbit foarte mult despre campania de vaccinare anti-HPV in ultimii ani. A fost, din punctul dvs. de vedere, un esec?

R.D.: Da, din pacate a fost un esec de organizare a campaniei. Numarul persoanelor vaccinate a fost extrem de redus, iar dozele au ramas neutilizate. O solutie prin care aceasta situatie ar putea fi preintampinata este cuantificarea corecta a nevoii de vaccin, dupa recensamantul populatiei tinta, cu stabilirea numarului de doze si data cat mai lunga de valabilitate. De asemenea, ar fi util sa se contureze clar circuitul dozei de la depozit la femeia care va beneficia de ea, cat mai precis. Cand? Unde? Cine? Ce se intampla daca se refuza doze intr-un judet, dar nevoia este mai mare in alta regiune? E vorba de solutii rapide, cu protocol clar pentru orice situatie neprevazuta.

C.S.: Prin ce modalitati ar putea fi determinati parintii sa accepte vaccinarea fetitelor lor, avand in vedere scepticismul din anii precedenti? 

R.D.: Cred ca parintii ar trebui sa inteleaga ca, prin vaccinarea anti- HPV, isi apara copilul de aparitia unui cancer, idee care mi se pare extrem de importanta! De asemenea, ei ar trebui sa accepte ca a-si vaccina fetita la 12 ani nu inseamna ca o indeamna sa isi inceapa viata sexuala - ci ca aceasta varsta a fost aleasa pentru a se obtine raspunsul cel mai eficient al acestui vaccin.

C.S.: Cum caracterizati colaborarea dvs. cu medicii de familie?

R.D.: Reteaua medicilor de familie este foarte bine structurata, acopera uniform toate regiunile tarii, deci poate gestiona corect si complet campania de vaccinare.

C.S.: Ce se va intampla in conditiile in care campania nu se va concretiza? 

R.D.: Daca nu s-ar incepe campania de vaccinare anti-HPV in 2013 ar fi o mare pierdere pentru tinerii din Romania. Spun asta mai ales stiind ca alte tari, in special din Uniunea Europeana, dar si din lume, in general, si-au protejat fetitele de cancer de col uterin intr-un procent semnificativ.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prin-vaccinare_-vom-scadea-rata-de-cancer-la-generatiile-urmatoare__17921/

lauff lautf laurf