Imprimare

In spitale nu lipsesc doar medicii. Romania are un deficit de 600 de psihologi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) refuza accesul pacientilor romani la servicii psihologice, prin refuzul de a le introduce spre decontare directa in Contractul-cadru, au anuntat reprezentantii Colegiului Psihologilor din Romania. Prin urmare, pacientii romani pot accesa servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si logopedie (psihopedagogie speciala) doar daca platesc.

Conform statisticilor, 40% din populatia Romaniei, aflata in mediul rural, nu a beneficiat niciodata de o evaluare psihologica clinica si nu cunoaste ce este un psiholog.

Totodata, CNAS doreste ca in Contractul-cadru 2013-2014 sa se prevada doar decontarea serviciilor medicale, refuzand sa le recunoasca pe cele conexe, motivatia fiind ca acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

"Solicitam Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa recunoasca si sa introduca in Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversam o perioada de criza economica in care depresia si alte afectiuni psihogene au devenit o problema de sanatate publica. In aceste conditii, este extrem de necesar ca pacientii sa aiba acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare directa cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program national de asistenta psihologica a populatiei", a declarat prof. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.

Deficit de 600 de psihologi in spitalele romanesti

De altfel, in spitalele romanesti exista un deficit de 600 de posturi de psiholog, posturile fiind prevazute in organigrama. Cu toate acestea, managerii prefera sa nu le scoata la concurs, din cauza lipsei de fonduri.

Actualul proiect al Contractului – cadru reglementeaza, potrivit art. 3, doar serviciile medicale. Daca, pana acum, in proiectului Contractului-cadru era stipulat faptul ca asistenta medicala ambulatorie de specialitate se asigura de catre medicii de specialitate, medicii dentisti, impreuna cu alt personal de specialitate medico-sanitar si alte categorii de personal, precum si personalul atestat, Colegiul Psihologilor din Romania solicita reglementarea conditiei atestarii personalului care presteaza serviciile psihologice, acestea fiind furnizate doar prin cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale de psihologie, certificate de catre Colegiul Psihologilor din Romania in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania, in specialitatile psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si psihopedagogie speciala (logopedie).

Colegiul Psihologilor din Romania solicita si introducerea unor modificari in proiectul Contractului-cadru in care sa se precizeze in mod expres obligativitatea consultarii reprezentantilor CPR la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cat si reglementarea serviciilor conexe actului medical.

Atestatele de libera practica nu sunt recunoscute in spitale

O alta problema cu care se confrunta psihologii este faptul ca atestatele de libera practica emise in baza Legii nr. 213/2004 nu sunt recunoscute in spitale din cauza unor neconcordante intre lege si ordinele emise ulterior de Ministrul Sanatatii. In aceasta situatie se afla multi dintre psihologi, CPR reclamand in nenumarate randuri din anul 2006 pana in prezent aceasta situatie de fapt.

In prezent, in Romania sunt aproximativ 14000 de psihologi, dintre care aproximatiuv 3000 de psihologi isi exercita profesia in mod independent.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca o persoana din patru sufera de depresie la nivel mondial. In 2020, se apreciaza ca diagnosticul de depresie va ajunge al II-lea, dupa bolile cardiovasculare, OMS recomandand ca terapie de prima linie psihoterapia. In aceste conditii, in majoritatea statelor civilizate psihologii clinicieni si psihologii specializati in psihoterapie sunt din ce in ce mai solicitati, activitatea lor profesionala fiind utila societatii. Studiile de specialitate indica tendinte de crestere a frecventei tulburarilor depresive si a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenta domestica, a consumului de droguri si alcool.

In 2011, potrivit datelor Institutului National de Medicina Legala, au fost inregistrate 2784 sinucideri in intreaga tara, avand o medie de aproape 8 sinucideri pe zi.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/In-spitale-nu-lipsesc-doar-medicii.-Romania-are-un-deficit-de-600-de-psihologi_17940/

lauff lautf laurf