Imprimare

Medicii nu vor mai putea prescrie medicamente foarte ieftine

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Producatorii de medicamente generice au achitat deja taxa clawback. Cu toate acestea, producatorii anunta ca aceasta taxa, impreuna cu eliminarea medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate si introducerea noilor tratamente fara o metodologie transparenta si obiectiva ii va duce la faliment.

"In ciuda reglementarilor legale care raman ambigue, am decis sa platim aceste sume. Aceasta decizie reconfirma angajamentul companiilor membre APMGR fata de pacienti, de sistemul sanitar si, nu in ultimul rand, fata de economia Romaniei", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Datorita platii taxei clawback si a termenelor de rambursare de aproape un an, producatorii de medicamente generice ajung sa acopere jumatate din deficitul public al consumului de medicamente compensate, desi valoarea vanzarilor de medicamente generice reprezinta doar 30% din totalul vanzarilor de medicamente in Romania.

"Din pacate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceaste teme au fost ignorate. Mai mult decat atat, noua formula dupa care se calculeaza taxa clawback, impreuna cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care vor plati pentru un consum de care nu sunt responsabili", spune Dragos Damian, presedintele APMGR.

Medicamentele sub 10 RON - 54% din volumumul de medicamente cu RX

Excluderea medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate este o masura care va restrictiona accesul la tratament pentru pacientii cronici (cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice) si pentru cei cu venituri reduse.

Conform Cegedim, medicamentele cu preturi sub 10 RON au reprezentat 54% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in Romania, ceea ce indica folosirea pe scara larga a acestora, in special de catre populatia cu venituri reduse. Medicamentele cu preturi sub 10 RON reprezinta cca 58% din antibioticele cu prescriptie medicala; 43% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni reumatice.

Genericele reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, in timp ce cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din valoarea totala anuala a medicamentelor compensate si gratuite.

"Nu vom face decat sa omoram industria locala de medicamente generice, cu efecte deosebit de grave asupra economiei romanesti si catastrofale pentru pacienti, care nu vor mai beneficia de medicamente cu preturi accesibile", Dragos Damian, presedintele APMGR.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-nu-vor-mai-putea-prescrie-medicamente-foarte-ieftine_17944/

lauff lautf laurf