Momentul in care Emil Palade a primit Nobelul din '74, in premiera in Romania
Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti sarbatoreste saptamana viitoare 120 de ani de la nasterea profesorului George Emil Palade, fondatorul biologiei moleculare pe plan mondial si singurul laureat al Premiului Nobel pentru medicina din Romania.
"As vrea sa patrund in profunzimea fenomenelor, acolo unde bantuie indoiala, acolo unde se naste stiinta", a spus prof. Emil Palade in momentul in care a decis sa se dedice cercetarii fundamentale. Considerat a fi pentru medicina ceea ce Einstein a insemnat pentru fizica, marele savant roman a fost extern, intern prin concurs, asistent universitar, sef de lucrari si conferentiar al Facultatii de Medicina din cadrul UMF Bucuresti la Catedra de Anatomie.
"Era cadru didactic bine conturat profesional, cu o profunzime extraordinara asupra fenomenelor biologice. Stia foarte bine ce inseamna medicina. A facut o comparatie intre medicina si valorile intrinseci pe care le dadea cercetarii si a ajuns la concluzia ca i se potriveste foarte bine cercetarea funamentala", a declarat in exclusivitate pentru PaginaMedicala.ro acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala.
Simpozionul "Arta Cercetarii" marcheaza 100 de ani de la nasterea savantului
Cu ocazia implinirii a o suta de ani de la nasterea marelui cercetator, institutia de invatamant superior din Bucuresti va organiza o conferinta de presa si un simpozion, intitulat "Arta Cercetarii", manifestare care va avea loc in Amfiteatrul Mare al Facultatii de Medicina, amfiteatru care incepand de saptamana viitoare va purta numele cercetatorului roman.
"Vor fi prezentate filme in premiera in Romania, inclusiv momentul in care profesorului Emil Palade i-a fost decernat Premiul Nobel in anul 1974. Am reusit sa obtinem acele imagini de la fundatia din Stockholm si de la radio-televiziunea suedeza", a continuat acad. Sinescu.
Chirurgul ne-a explicat ca sarbatorirea celor 100 de ani de la nasterea prof. George Emil Palade reprezinta "un moment unicat si absolut exceptional" pentru institutie.
"Universitatea noastra are privilegiul de a avea un absolvent premiant Nobel ceea ce ne ofera un fel de avantaj in demersul nostru de a ajunge in top 500 universitati, una dintre conditii fiind ca cel putin un absolvent al universitatii sa fie premiant Nobel", a precizat rectorul.
Romania, angrenata in cercetari de biologie moleculara la nivel mondial
Profesorul Emil Palade a facut o scoala deosebita in biologia moleculara la New York. De altfel, o serie de profesori romani din universitate au fost elevi si colaboratori ai savantului. Printre acestia se numara si sotii Nicolae si Maya Simionescu de la Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu".
"Profesorul Emil Palade a contribuit convingator la fondarea a ceea ce exista astazi in Bucuresti ca unitate medicala si de cercetare extraordinara. Din 1979, Romania este angrenata in cercetari de biologie moleculara aproape de nivelul celor pe care cei din SUA au posibilitatea sa le faca acolo pentru ca transferul de tehnologie a fost facut iar cercetarea a continuat pe acelelasi directii si cu aceeasi profunzime. Fara indoiala ca exista o scoala prestigioasa la Institutul de Biologie si Patologie Celulara condus de dna. academician Maya Simionescu, intrucat continua liniile de cercetare imprimate din vremea pregatirii in SUA. In plus, exista o multime de tineri care lucreaza acolo si care, chiar daca nu au cele mai bune conditii raportat la SUA, prin inteligenta si prin munca reusesc sa obtina rezultate extraordinare", a conchis acad. Sinescu.
Romanul Emil Palade, fondatorul biologiei celulare
George Emil Palade s-a nascut la Iasi, in 19 noiembrie 1912 si a absolvit Facultatea de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti in anul 1936. Intre anii 1936 – 1946, George Emil Palade a fost cadru didactic la Facultatea de Medicina "Carol Davila". In anul 1940 si-a sustinut teza de doctorat cu tema "Tubul urinifer al delfinului", sub conducerea mentorului sau, renumitul Profesor Francisc Rainer.
In perioada 1936 – 1946, evaluand toate posibilitatile implinirii sale profesionale, George Emil Palade a decis sa se dedice cercetarii fundamentale, chemarii launtrice pentru ”incursiunea in necunoscut”. In 1946, George Emil Palade a plecat in S.U.A., dedicandu-se cercetarilor aprofundate la nivel celular, cu rezultate exceptionale, fiind practic fondatorul, la nivel mondial, al unei noi specialitati medicale, ”Biologia Celulara”. Pentru descoperirile si realizarile sale exceptionale, prof. dr. G. E. Palade i s-a decernat, in anul 1974, Premiul Nobel pentru Medicina.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro