Imprimare

MS va introduce pe lista de compensate 84 de medicamente noi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conf. dr. Alexandru Rafila, a declarat ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca la compensare 84 de medicamente noi, inovative. Anuntul a fost facut cu ocazia unei intalniri intre reprezentantii MS si cei ai producatorilor de medicamente.

"Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedura rapida, intrucat in ultimii cinci ani nu a intrat pe lista nicun produs nou. In acest moment, evaluam aceste medicamente si posibilitatea ca acestea sa intre pe lista de compensate la o anumita valoare", a declarat Rafila, citat de Mediafax.

Este vorba de o procedura rapida intermediara pentru introducerea medicamentelor noi pe lista.

" Daca vrem sa aplicam toate recomandarile facute de institutele internationale, trebuie sa avem criterii ca sa evaluam si produsele care sunt acum pe lista, dar si pe cele noi. Cand vorbesc despre criteriu economic, ma gandesc ca acele companii care ar reduce pretul intre 0 si 25% ar putea sa fie acceptate cu produsele noi pe lista, dar, repet, criteriul de baza ramane eficacitatea", a completat secretarul de stat.

Medicamentele urmeaza sa fie introduse incepand cu anul viitor, iar lista de medicamente ar putea fi modificata trimestrial, dupa cum a tinut sa precizeze oficialul din Ministerul Sanatatii.

Medicamentele foarte ieftine ar putea iesi de pe piata 

Reamintim ca Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania a dat publicitatii un comunicat de presa prin care amintea ca medicamentele ieftine, odata scoase de la compensare, vor limita accesul la tratament pentru pacientii cu boli cronice. In plus, producatorilor le va fi greu sa supravietuiasca in Romania, mai ales data fiind taxa clawback, care a fost achitata de catre membri APMGR. 

"Din pacate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceaste teme au fost ignorate. Mai mult decat atat, noua formula dupa care se calculeaza taxa clawback, impreuna cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care vor plati pentru un consum de care nu sunt responsabili", spune Dragos Damian, presedintele APMGR.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-va-introduce-pe-lista-de-compensate-84-de-medicamente-noi_17949/

lauff lautf laurf