Se lucreaza la o lege pentru organizarea unor spitale strategice
Prof. Mircea Beuran, actualul presedintel al Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie sustine ca este necesara o reorganizare a spitalelor de urgenta, anunta Agerpres. Totodata, medicul a punctat ca este necesar si un plan pe termen scurt, mediu si lung.
"Sistemul de urgenta va trebui modificat si in spitalele de urgenta dupa modelul prespitalicesc. Finantarea in sistemul DRG - pe caz rezolvat - nu este corect facuta, nu acopera zeci, sute de mii de lei care se cheltuiesc in spital cu un pacient politraumatizat. Atitudinea in urgenta este alta decat in cazul bolnavilor cronici. Gestica de a ataca un caz in urgenta este foarte rapida trebuie sa ai tot ce iti trebuie la indemana, nu sa astepti, orice minut in cazul acestor pacienti este vital. Ne confruntam de multe ori cu lipsa de sange, de dispozitive, de medicamente spre nemultumirea pacientilor. In acelasi timp, spitalele de urgenta trebuie pregatite si pentru calamitati", a declarat prof. Beuran.
Pe de alta parte, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in MS a explicat ca este nevoie de organizarea unor spitale de linia intai, strategice.
"Ordinul este pregatit, urmeaza sa iasa in cursul saptamanii care vine. Acest ordin prevede organizarea de spitale regionale de urgenta, adica spitale regionale monobloc, care au tot ce le trebuie. Unde nu exista asa ceva se are in vedere crearea unor unitati functionale. Inseamna sa stabilim care sunt entitatile juridice care impreuna vor alcatui o unitate functionala de tip 1A, pentru ca, din pacate, avem localitati in care spitalele nu au tot ceea ce este necesar in aceiasi cladire, pentru toate tipurile de urgente care le-ar veni, identificarea spitalelor zonale. Vorbim de opt regiuni, unde trebuie sa identificam spitalele", a declarat Raed Arafat.
El a reliefat ca, dupa identificarea problemelor, se vor cauta solutii de finantare tintita prin programe - infarct, trauma, accident vascular cerebral.
Sursa: PaginaMedicala.ro