Imprimare

Prof. Irinel Popescu: Romania are un program precar de transplant!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania este monitorizata in momentul de fata de catre Societatea Mondiala de Transplant si de catre forurile europene, incepdnd cu Comisia Europeana, dat fiind numarul mic de donatori de organe, poate cel mai mic din intreaga Europa. Prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni sustine ca numarul mic de donatori nu doar pericliteaza viata unor bolnavi, dar nici nu asigura acea calitate necesara organelor pentru ca ele sunt putine.

"Romania este expusa la a avea un program oarecum precar de transplant. Au fost convorbiri intre cel care ne supervizeaza la nivelul Organizatiei Mondiale de Transplant si Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii la acea vreme si s-a stabilit un plan pe care actuala conducere l-a acceptat. Acest plan prevedere pastrarea finantarii care exista si pana acum, cresterea numarului de coordonatori de transplant si introducerea in spitalele mari a unor noi persoane, care vor avea functia de key donation person", a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

Un nou profesionist in spital - "persoana cheie in procesul donarii"

Chirurgul a explicat ca pentru fiecare donator, spitalul de unde acesta provine primeste o suma suficienta care sa acopere cheltuielile aferente. In ceea ce priveste persoana cheie in procesul donarii, ea va avea rolul de a identifica orice potential donator si de a discuta cu familiile lor.

"Aceste metode au fost verificate deja in alte tari precum Spania si Croatia si sunt metode care, in timp, au produs rezultate", a completat prof. Irinel Popescu.

Daca in anul 2011, la centrul condus de chirurg au fost efectuate 65 de transplanturi de ficat, in 2012 cifra va fi depasita. Pana in prezent, prof. Irinel Popescu si echipa sa au transplantat 63 de persoane. Lista de asteptare cuprinde, insa, peste 300 de candidati.

"Din pacate nu o putem acoperi. Principala limita este tot numarul de donatori pentru ca din cele peste 60 de transplanturi, in cazul a 12 sau 13 organele au provenit de la donatori in viata. Ca atare, numarul de donatori in moarte cerebrala pe care i-am avut este chiar mai mic decat cifra de 63, care inseamna numarul de operatii de transplant", a tinut sa precizeze prof. Irinel Popescu.

O greseala a Ministerului Sanatatii a dus la consecinte financiare majore

Referitor la inadvertenta aparuta intr-un text de lege prin care segmentul de finantare din venitul propriu al Ministerului Sanatatii a fost taiat, medicul spune ca a dus la consecinte financiare majore.

"Este regretabil ca se intampla astfel de lucruri in sistemul nostru birocratic. Din fericire, consecintele nu s-au reflectat si asupra bolnavilor, intrucat activitatea de transplant s-a desfasurat. Cert e ca majoritatea banilor pentru programul de transplant veneau prin MS si, din cauza acelui text de lege, desi ministerul avea bani sa-l sustina, normele in vigoare nu-i permiteau acest lucru", a completat profesorul.

Totodata, chirurgul a mentionat ca legislatia europeana pe transplant trebuie modificata si racordata cerintelor europene.

"Sa spunem, din niste inadvertente ale unor functionari de la Ministerul Sanatatii, s-a ajuns ca, in momentul de fata, sa avem o legislatie care intr-un fel contravine celei europene. N-am ce sa fac, trebuie sa spun ca atare. Si se fac eforturi pentru ca programul sa functioneze, in conditiile in care legislatia nu este tocmai ceea ce ar trebui sa fie. Directivele europene sunt clare, traducerea lor este clara, trebuie doar ca aceasta traducere sa fie corelata pentru ca pana la urma constituie o cauza de infrigement", a declarat in septembrie prof. Irinel Popescu.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Irinel-Popescu_-_Romania-are-un-program-precar-de-transplant__17952/

lauff lautf laurf