Imprimare

Contractul-Cadru pe 2013 nu a suferit foarte multe modificari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Draftul contractului cadru pe 2013 nu a suferit multe modificari fata de actul normativ din 2012. Saptamana trecuta, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) s-au intalnit cu o serie de organizatii profesionale pentru a discuta pe marginea proiectului legislativ.

"Exista un draft de contract cadru postat atat pe site-ul CNAS, cat si pe cel al Ministerului Sanatatii (MS). Contractul nu a suportat foarte multe modificari fata de cel din 2012 tocmai in ideea ca impreuna cu partenerii de dialog am putea gasi o interpretare si o colaborare in asa fel incat lucrurile sa fie agreate, cunoscute si acceptate de toata lumea. Dupa ce terminam consultarile, proiectul va fi actualizat si va fi repostat pe site-urile institutiilor", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Liliana Lukacs, directorul general al CNAS.

Lista serviciilor medicale, actualizata odata la doi ani

In ceea ce priveste solicitarea Colegiului Psihologilor din Romania de a include serviciile de consiliere psihologica si psihoterapie in contractul cadru, raspunsul celor din CNAS a fost vehement.

"Conform legii 95, casele incheie contracte cu furnizorii de servicii medicale. Serviciile de psihologie sunt servicii conexe actului medical. Spre exemplu, depresia este o boala care se trateaza de catre medicii specialisti. Daca acestia considera ca pacientii au nevoie de servicii conexe actului medical, serviciile se deconteaza, insa nu printr-o relatie directa cu CNAS", a completat Lukacs.

Aceasta a adaugat ca lista serviciilor medicale se actualizeaza odata pe an sau odata la doi ani, in functie de nevoile pacientilor sau de posibilitatile financiare ale caselor de asigurari.

"Autismul este o boala destul de importanta cu care se confrunta unii dintre pacientii nostri. Se pot analiza mai multe posibilitati prin care acesti copii sa beneficieze de asistenta medicala completa si complexa", a conchis directorul CNAS.

Deficit de 600 de psihologi in spitale

Conform statisticilor, 40% din populatia Romaniei, aflata in mediul rural, nu a beneficiat niciodata de o evaluare psihologica clinica si nu cunoaste ce este un psiholog.

"Solicitam Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa recunoasca si sa introduca in Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversam o perioada de criza economica in care depresia si alte afectiuni psihogene au devenit o problema de sanatate publica. In aceste conditii, este extrem de necesar ca pacientii sa aiba acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare directa cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program national de asistenta psihologica a populatiei", a declarat prof. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, intr-o conferinta care a avut loc saptamana trecuta.

In spitalele romanesti exista un deficit de 600 de posturi de psiholog, posturile fiind prevazute in organigrama. Cu toate acestea, managerii prefera sa nu le scoata la concurs, din cauza lipsei de fonduri. In prezent, in Romania sunt aproximativ 14000 de psihologi, dintre care aproximatiuv 3000 de psihologi isi exercita profesia in mod independent.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Contractul-Cadru-pe-2013-nu-a-suferit-foarte-multe-modificari_17956/

lauff lautf laurf