Imprimare

Doru Badescu, CNAS: Bugetul asigurarilor de sanatate pe 2013 va fi acelasi din 2012!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) din 2013 va fi la un nivel similar cu cel din 2012. Anuntul a fost facut de dr. Doru Badescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) in cadrul primei conferinte de presa organizata de la momentul preluarii mandatului de sef al Casei.

"Avand in vedere faptul ca suma este aproximativ aceeasi, singura solutie pentru a imbunatati calitatea serviciilor medicale este sa cheltuim eficient si sa avem grija la costuri. Speram sa avem si rectificari si eventual sa primim bani mai multi, inclusiv din contributia fiecarui asigurat", a declarat dr. Doru Bandescu (foto), presedintele CNAS.

Acesta a explicat ca incepand cu luna iulie 2012, de colectare se ocupa strict Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Se stie ca doar cateva milioane de romani platesc contributia la Sanatate. Un motiv pentru care cei care inregistreaza acum venituri nu incheie contract cu casele de asigurari de sanatate il constituie plata retroactiva pe ultimii cinci ani.

"Stim ca sunt foarte multi contribuabili care evita sa plateasca. Speram sa gasim o solutie cu ANAF-ul, fie sa le mai reducem din acea contributie, fie sa ii sprijinim cumva sa plateasca acele sume", a continuat dr. Doru Badescu.

Asiguratii verifica pe baza de CNP ce servicii medicale au accesat

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a luat decizia de a introduce si noi instrumente de verificare a realitatii serviciilor pe care furnizorii le trimit spre decontare. In prima instanta, s-au emis niste formulare prin care asiguratii confirma daca au beneficiat de anumite retete sau de anumite tratamente intr-o perioada de timp. Formularele respective sunt tipizate, au fost deja difuzate in tara, iar asiguratii le completeaza in mod benevol.

"Pacientul completeaza aceste formulare fie la casa de sanatate, fie la medicul de familie. Depinde unde se face controlul. Un alt aspect important e posibilitatea asiguratilor de a verifica pe baza CNP-ului serviciile medicale, incepand cu cele de la medicul de familie si terminand cu cele de spitalizare, pe care le-a accesat intr-o anumita perioada de timp", a declarat in cadrul conferintei Adrian Nan, responsabilul Directiei de Control si Monitorizare din CNAS.

Prin urmare, pacientul poate sa mearga cu buletinul la ghiseul caselor de asigurari de sanatate din teritoriu care sunt obligate sa ii puna la dispozitie datele existente in ceea ce-l priveste din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Adrian Nan: "Sistemul e functional!"

Prevederea era trecuta in Legea 95/2006, insa ea nu a putut fi implementata pe motiv ca baza unica a tuturor asiguratilor nu exista.

"Sistemul e functional incepand cu data de 1 septembrie, iar casele de asigurari de sanatate sunt obligate sa afiseze pe site acest drept al asiguratilor. Am cautat sa stopam si acea tendinta a furnizorilor de a face prescrieri pentru persoane care nu contribuie la FNUASS", a continuat Nan.

Obligatia este exclusiv a caselor teritoriale.

"Serviciile medicale trebuie verificate la modul real, iar analiza trebuie sa fie reala", a conchis dr. Badescu, presedintele CNAS.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Doru-Badescu_-CNAS_-_Bugetul-asigurarilor-de-sanatate-pe-2013-va-fi-acelasi-din-2012__17955/

lauff lautf laurf