Imprimare

Fostul presedinte CNAS se apara: Nu exista niciun prejudiciu la buget

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a respins acuzatiile ce i-au fost aduse privind prejudicierea bugetului statului din cauza neincasarii taxei de clawback, sustinand ca este vorba despre un atac politic, transmite Agerpres.

"Ca sa fie foarte clar, in 7 octombrie 2009, domnul ministru Bazac a aprobat in Guvernul Romaniei Ordonanta 104 prin care producatorii de medicamente urmau sa plateasca taxa de clawback. In 15 zile dupa aceasta ordonanta, urma ca (...) domnul Bazac impreuna cu presedintele Casei, domnul Irinel Popescu, sa dea normele acestei legi. Nu au facut-o. Eu am preluat in decembrie 2009 presedintia Casei si, dupa sase luni de zile, deoarece a fost un proces extrem de dificil in a elabora aceste norme, impreuna cu domnul ministru Cseke, am reusit sa emitem acest ordin", a declarat Duta.

Casa Nationala de Asigurari nu are drept de initiativa legislativa, iar intarzierea s-a produs din doua motive, respectiv dificultatea procesului si responsabilitatea ministrului Sanatatii de a-l accelera.

"Pentru ca plata propriu-zisa la producatori, statul roman o facea dupa 300 de zile si faceti si dvs socoteala ca 300 de zile din octombrie 2009, de cand s-a dat ordonanta, ar fi insemnat aproximativ septembrie-octombrie 2010. Asta inseamna ca, chiar daca s-a produs o intarziere a actului administrativ, nu a fost afectata contributia", a explicat fostul sef al CNAS.

Corpul de Control al Primului-ministru va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in privinta unor posibile fapte de natura penala care au fost constatate in cadrul unei actiuni de verificare privind activitatea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fostul-presedinte-CNAS-se-apara_-_Nu-exista-niciun-prejudiciu-la-buget__17958/

lauff lautf laurf