Imprimare

Romania, codasa la screeningul, tratamentul si preventia hepatitei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Astazi a fost lansat "Indexul European de Performanta in Tratarea Hepatitei". Index-ul compara nivelul de screening, tratament si preventie in cele 27 de state membre al Uniunii Europene, dar si in Elvetia, Norvegia si Croatia.

Romania se situeaza pe locul 25 din cele 30 de tari incluse in top, cu un punctaj general de 606 dintr-un maxim posibil de 1000. Punctajul ne pozitioneaza inaintea Cehiei (605), Ungariei (591), Letoniei (583), Estoniei (576) si Lituaniei (555). In coltul opus se afla tari precum Franta, Slovenia si Germania, insa un aspect important e faptul ca nicio tara nu a atins punctajul maxim.

"Pozitia 25 ocupata de Romania in acest Index, realizat cu profesionalism si din surse de incredere, nu este una tocmai buna, dar nici nu putem omite faptul ca in utlimii ani s-au facut pasi importanti pentru a mai scurta din barierele atat spre accesul la terapii, cat si pe preventie. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru a imbunatati nivelul de tratare a hepatitei la pacientii care sufera de aceasta afectiune. Este timpul sa consideram hepatita ca pe o problema de sanatate publica, dar nu doar la nivel declarativ, ci prin actiuni concrete, cu rezultate pe termen lung", a declarat Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

La conferinta organizata astazi au fost prezenti si conf. dr. Victoria Arama si conf. dr. Gabriel Popescu (foto). 

Lacune in screeningul populatiei din Romania

Index-ul scoate in evidenta lacunele din screeningul populatiei: fara finantare guvernamentala, testarea si consilierea gratuita si sub protectia anonimatului nu sunt prea usor de realizat, iar screeningul de rutina nu este gestionat in mod sistematic in grupurile de risc major.

"Pentru a reduce din deficientele cu care ne confruntam la ora actuala in privinta gestionarii hepatitelor cronice, nu trebuie sa inventam programe noi. Este de ajuns sa adaptam din cele care functioneaza cu rezultate bune in alte tari. Se pot identifica solutii remarcabile daca se doreste", a completat Marinela Debu.

Punctajul Romaniei pe indicatori este urmatorul:
Preventie: 170
Cele mai mari punctaje – Germania, Irlanda, Elvetia, Slovenia, Elvetia (249)
Screening: 138
Cel mai mare punctaj – Suedia (200)
Acces la tratament: 131
Cele mai mari punctaje – Franta, Suedia (216)
Program national/ drepturile si implicarea pacientului: 83
Cele mai mari punctaje – Franta, Bulgaria, Marea Britanie (97)
Rezultate: 83
Cel mai mare punctaj – Franta (150)

Indexul European de Tratare a Hepatitei a fost elaborat de institutul suedez de cercetare Health Consumer Powerhouse (HCP), in numele si finantat de European Liver Patients Association (ELPA), in care este membra si asociatia APAH-RO.

Romania intampina deficiente in preventia si tratamentul hepatitei

Conform Indexului, Romania prezinta deficiente in ceea ce priveste preventia si tratamentul: in timp ce sugarii sunt vaccinati in mod curent si este atinsa o cota de aproximativ 90% de copii protejati impotriva bolii, nu exista o vaccinare sistematizata a unor grupuri de risc, cum sunt cele din sfera prostitutiei sau a consumului de droguri. Pentru ca nu sunt sustinute financiar prin programe publice, vaccinurile sunt platite in totalitate de pacienti. Timpul de asteptare pentru consultarea unui specialist nu depaseste 4 saptamani, iar copiii sunt tratati in mod corespunzator, inclusiv in unitati specializate.

Cu toate acestea, pentru adulti, medicamentele de ultima generatie nu sunt disponibile pe piata si nici nu sunt subventionate de sistemul de sanatate.

In Europa, 23 de milioane de cetateni sunt infectati cu virusul hepatitei, iar aproximativ 125.000 de cazuri grave provocate de boli care au legatura cu hepatita sunt raportate in fiecare an, cifra fiind in crestere. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 2 miliarde de oameni din intreaga lume au intrat in contact cu virusul hepatitei B, iar dintre acestia mai mult de 350 de milioane prezinta infectii cronice (pe termen lung) ale ficatului. Aproximativ 150 de milioane de persoane sufera de hepatita cronica C.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania_-codasa-la-screeningul_-tratamentul-si-preventia-hepatitei_17963/

lauff lautf laurf