Imprimare

Prof. Lascar: Medicii trebuie motivati. Salariile sunt extrem de modeste!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Exodul medicilor este una dintre problemele reale cu care se confrunta sistemul de sanatate romanesc. Cifrele pe care Colegiul Medicilor din Romania le da publicitatii sunt cel putin ingrijoratoare. Si totusi, desi reprezentantii medicilor au amenintat de cateva ori cu greva in bloc in conditiile in care salariile nu vor fi marite, la un nivel cel putin decent, decidentii nu par sa plece urechea la astfel de doleante. Ba mai mult, procentul din PIB care va fi alocat Sanatatii in anul ce urmeaza nu va depasi pragul de 4%, ceea ce inseamna ca sistemul se va confrunta, in continuare, cu o subfinantare acuta, fapt intalnit de cativa ani buni.

In luna decembrie urmeaza sa fie decisa "soarta" financiara a medicilor rezidenti din Romania. Mai precis, atunci vor afla daca leafa lunara va fi dublata pana la sfarsitul lui 2012, respectiv triplata incepand cu anul viitor. Elementul cheie care ii determina pe medici sa plece din tara este salarizarea necorespunzatoare. Exodul nu e motiv de ingrijorare pentru politicieni, care nu fac nimic concret pentru a stimula personalul medical sa ramana in tara, dar ii ingrijoreaza pe reprezentantii corpului medical. Prof. dr. Ioan Lascar, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti si sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Spitalul Floreasca din Capitala sustine ca "problema este una foarte serioasa".

"Intregul sistem sanitar romanesc este parazitat de acest robinet larg deschis spre exterior prin care se scurge necontrolat un numar de medici care au fost pregatiti pe cheltuielile statului roman. Insa nu vorbim de o situatie caracteristica numai pentru Romania. In general, tarile din vestul Europei sunt supuse unei astfel de tendinte de fuga a medicilor peste ocean. Iar locurile vacante reprezinta un aspirator pentru medicii din estul Europei", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Ioan Lascar.

E un sacrificiu imens sa accesezi domeniul medicinei la ora actuala

Bineinteles, medicul a adus vorba de salarii, adaugand ca medicii rezidenti sunt nevoiti, de cele mai multe ori, sa apeleze la ajutorul parintilor pentru a putea supravietui. 

"Fara indoia, medicii trebuie motivati. Salariile sunt extrem de modeste, mai ales pentru medicii incepatori. Standardul existential trebuie asigurat din resurse materiale, or pentru un rezident asta presupune nu doar casa si masa, ci si documentare. Vorim de acces la literatura de specialitate, de acces la manifestari stiintifice internationale de un anumit standard care sa le deschida orizontul si care sa-i motiveze sa se perfectioneze. Abordarea este complexa, costisitoare si face parte din protocolul de pregatire a unui viitor medic de calibru profesional corespunzator. E o situatie foarte grea pentru rezidenti, e un sacrificiu imens sa accesezi domeniul medicinei la ora actuala", continua chirurgul.

Inca din 2010, prof. Lascar solicita un procent care sa varieze intre 7 si 10% din produsul intern brut pentru sanatate. Isi pastreaza pozitia, dar aminteste ca strategia sanitara trebuie gandita pe o perioada lunga de timp si ca nu pot fi luate in calcul cateva luni sau cativa ani.

"Ar trebui fixata o tinta la nivelul anilor 2020 - 2025, cu obiective clare, cu stabilirea unei strategii transpartinice. Altfel, nu putem ajunge acolo unde ne propunem. Daca fiecare ministru incearca sa implementeze propria strategie, este imposibil sa evoluam. Este clar ca fiecare a incercat sa reformeze si sa schimbe intr-un sens benefic sistemul sanitar romanesc, dar acest lucru nu s-a intamplat", a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti.

Medicina de varf nu poate fi facuta cu bani putini

Tot legata de finantare este si problema tehnologiei inalte in medicina romaneasca. Asa cum s-a mai punctat, nu poti face medicina de varf pe bani putini. Or, majoritatea pacientilor vrea acces la cea mai performanta aparatura.

"Medicina la ora actuala medicina performanta cu bani putini nu mai este posibila. Daca in urma cu 35-40 de ani, accesul la tehnologia inalta si extrem de costisitoare era dedicat domeniului militar, la ora actuala, principalul beneficiar al progresului tehnologic, si aici ma refer la costuri, revine medicinei. Invazia tehnologica in medicina este extrem de agresiva", a explicat prof. Ioan Lascar.

Echipamentele din Romania pun, de cele mai multe ori, presiune asupra medicilor din tara. Iata un alt motiv pentru care ramanem fara suficienti doctori. La nivel european, media de medici la mia de locuitori este printre cele mai mici. Conform statisticilor, in Romania exista 1,9 medici la 1000 de locuitori. Ce-ar insemna in aceste conditii o demisie in bloc, vehiculata de Colegiul Medicilor din Romania atat cu ocazia Adunarii Generale din mai, cat si cu ocazia celei din octombrie? Cu siguranta ca ar fi un dezastru pentru sistem, deja vaduvit de cadre medicale.

Fara finantare corespunzatoare, nu poate fi vorba de imbunatatirea sistemului

Din aceasta perspectiva, presedintele CMMB arata ca cel putin spitalul in care profeseaza nu si-ar putea inchide portile pe motiv ca se face greva in bloc.

"La nivelul colegiului national al medicilor (CMR, n.red.) sunt gandite anumite masuri, a fost adoptata o anumita strategie care ar putea sa intereseze diverse segmente ale sistemului de sanatate. Presiunea pusa asupra decidentilor ar putea duce la gasirea unor solutii. Dar atata timp cat resursele financiare nu pot fi aduse la un nivel comparabil cu celelalte tari din Uniunea Europeana, nu putem vorbi de o imbunatatire a sistemului in ansamblul sau", a conchis prof. dr. Ioan Lascar.

Potrivit statisticilor CMR, din Romania au plecat peste 13.900 de medici. Destinatiile preferate sunt Franta, Germania si Anglia.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Lascar_-_Medicii-trebuie-motivati.-Salariile-sunt-extrem-de-modeste__17966/

lauff lautf laurf