Legea sanatatii intra in Parlament in prima saptamana din decembrie
Legea sanatatii va intra in Parlament in prima saptamana a lunii decembrie. Anuntul a fost facut de dr. Vasile Cepoi, fost ministru al Sanatatii si actual consilier de stat pe probleme de sanatate in cabinetul lui Victor Ponta.
Medicul iesean, care a si coordonat proiectul de lege, sustine ca legea a fost scrisa, i se mai aduc mici modificari si va fi supusa unei dezbateri publice.
"Vom avea o intalnire cu acel Consiliu Consultativ saptamana viitoare. De asemenea, vom prezenta legea comisiilor din Parlament, dar si partidelor politice. Pana in luna decembrie, estimam ca aceste etape vor fi parcurse, drept pentru care legea va intra in Parlament", a declarat astazi dr. Vasile Cepoi.
Potrivit acestuia, conditia ca legea sanatatii sa intre in Parlament este o conditie impusa de Fondul Monetar International. Totodata, presedintele Traian Basescu a declarat ieri, cu ocazia investirii lui Raed Arafat in functia de ministru al Sanatatii ca prioritatea numarul unu trebuie sa fie legea sanatatii.
Cepoi: "Modelul belgian se apropie de ceea ce solicita societatea romaneasca!"
Atat dr. Vasile Cepoi, cat si medicul Raed Arafat au fost prezenti la un eveniment organizat de Tarus Media. Acestia s-au intalnit cu specialisti din Franta si Belgia care au expertiza pe domeniul societatilor mutuale de asigurari si care au expus avantajele si dezavantajele acestui tip de organizare.
"Modelul belgian se apropie foarte mult de ceea ce solicita societatea romaneasca, in timp ce modelul francez are o parte care se apropie de cel belgian. De la francezi, vom lua partea de asigurari voluntare. Modelul pe care il vom implementa incearca sa raspunda unor cerinte pe care partenerii de dialog le-au ridicat: participarea asiguratilor la conducerea sistemului de asigurari, controlul asiguratilor asupra modului in care se cheltuiesc banii, o crestere a calitatii serviciilor, desfiintarea monopolului CNAS, etc.", a explicat dr. Vasile Cepoi.
Sistemul de asigurari mutuale va fi implementat in maximum doi ani de la adoptarea legii sanatatii. Intr-o prima etapa se vor reorganiza casele de asigurari, iar cetatenii vor putea depune adeziuni pentru a deveni membri a acelei asociatii si vor incheia contract cu viitoarea societate de asigurari. La momentul actual, specialistii din sistem inca discuta pe marginea numarului minim de asigurati care ar trebui sa faca parte din asociatie. Cifrele vehiculate variaza intre 700 de mii si 1 milion de asigurati.
"Vom stabili numarul exact dupa ce vom face analizele de impact necesare", a completat dr. Vasile Cepoi.
Medicul e ferm convins ca aceste societati mutuale de asigurari vor spori si calitatea serviciilor medicale de care pacientii romani vor beneficia. Principalul motiv este relatia directa intre asigurat si asigurator, dar si existenta ANRAOS-ului, care va supraveghea calitatea serviciilor oferite.
Pacientii care au comportament nesanogen vor fi sanctionati
O alta prevedere din proiectul de lege ii sanctioneaza pe pacientii a caror stare de sanatate se agraveaza pe motiv ca nu s-au prezentat la medic, au comportament nesanogen sau nu respecta programele de preventie.
"Pacientul respectiv va trebui sa plateasca o coplata sau un tichet. Ramane de vazut. Ce e cert e ca pentru toti cetatenii cineva va trebui sa plateasca. Fie plateste cetateanul care are venituri corespunzatoare, fie plateste statul pentru cei care se afla in categoriile scutite", a completat consilierul de stat.
Conform proiectului Legii de organizare si functionare a sistemului sanitar, sistemul de asigurari se va putea reorganiza pe principiul mutualitatii.
Astfel, casele de asigurari de sanatate se vor putea transforma in societati mutuale de asigurari. Masura urmareste realizarea unui echilibru intre nevoia de servicii medicale si cheltuielile din sanatate. De asemenea se doreste un mai mare control al fondurilor colectate de la asigurati, precum si asigurarea unei competitii intre asiguratori care sa creasca calitatea serviciilor oferite.
Viitoarele societati mutuale vor gestiona pachetul de servicii de baza oferit asiguratilor din contributia acestora, dar vor avea posibilitatea de a oferi si pachete suplimentare si complementare in cadrul asigurarilor facultative.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro